ضررهای رژیم کتو چیست؟! آیا این رژیمی هست که بتوانم با آن مقدار زیادی وزن کم کنم؟! چاقی و اضافه وزن یکی از معضلات جدی این روزها بشمار می آید که می تواند علاوه بر ایجاد ظاهری ناپسند منشأ بروز بسیاری از مشکلات سلامتی نیز باشد.
این مسئله بر اثر عوامل مختلفی از جمله کم تحرکی، مصرف غذاهای ناسالم، عوامل ژنتیکی و وضعیت سلامتی به دلیل استفاده از داروهای خاص روی می دهد.
اگرچه از دست دادن وزن میتواند دشوار و ناامید کننده باشد اما روش های مختلفی وجود دارد که میتواند به افراد کمک زیادی بکند. از جمله این روشها گرفتن رژیم های مختلف غذایی است.
این رژیم های غذایی تنوع بالایی دارند، اما اگر با برخی از آن ها آشنایی کامل نداشته باشیم، ضررهایی که به بدن ما می رسد بیش از منفعتی است که از پیروی آن رژیم دریافت میکنیم.
رژیم کتو یکی از آن رژیم هایی است که می تواند برای بدن بسیار مضر باشد.
رژیم کتو چیست ؟
اگر به دنبال چربی سوزی سریع هستید احتمالاً نام رژیم کتو به گوشتان آشناست. البته برخی از افراد هم آن را با رژیم کم کربوهیدرات، چربی سوز یا رژیم کتوژنیک میشناسند.
کتو نوعی از رژیم غذایی است که در آن افراد مصرف کربوهیدرات را به میزان بسیار زیادی کاهش می دهند و به جای آن به مصرف چربی روی می آورند.
در واقع کربوهیدرات یک منبع انرژی برای بدن محسوب میشوند. این ماده می تواند انسولین و گلوکز را در بدن تولید کند. این گلوکز به عنوان یک مولوکول بدن شناخته می شود که در تولید انرژی نقش فعالی دارد.
از طرفی وقتی که دریافت کربوهیدرات به میزان زیادی کاهش پیدا می کند، بدن نیاز دارد تا برای تامین انرژی مورد نیاز خود از سایر بخش های موجود در بدن این انرژی را تأمین کند.
این چربی ها هستند که پس از کربوهیدرات به انرژی تبدیل می شوند. زمانی که افراد اقدام به اجرای رژیم کتوژنیک می کنند، بدنشان در سوزاندن چربی بسیار کارآمدتر میشود.
دریافت این رژیم می تواند سطح انسولین و قند خون را بسیار کاهش دهد. از طرفی کاهش کربوهیدرات بدن را به حالت متابولیکی به نام کتوز سوق می دهد که باعث کاهش وزن می شود.
میلیون ها نفر در سراسر دنیا از این رژیم پیروی می کنند اگرچه ممکن است در چربی سوزی موفق باشند، اما عوارض ناخواسته زیادی را برای خود ایجاد خواهد کرد.
ضررهای رژیم کتو : انواع مختلف رژیم کتو
نسخه های مختلفی از این رژیم وجود دارد که موارد زیر شامل آنها می شوند:
رژیم کتوژنیک TKD یا رژیم هدفمند : در این رژیم برای افراد این امکان فراهم است که کربوهیدرات مصرف کنند، اما فقط زمانی که در حال انجام تمرینات ورزشی هستند.
رژیم کتوژنیک SKD یا رژیم استاندارد : در این رژیم افراد باید مواد غذایی مصرف کنند که ۷۵ درصد از آن را چربی تشکیل دهد، ۲۰ درصد را پروتئین و تنها ۵ درصد باقیمانده شامل کربوهیدرات شود.
رژیم کتوژنیک CKD یا رژیم دورهای : در این رژیم مصرف کربوهیدرات بیشتر از رژیم استاندارد است و شامل دوره هایی می شود که هم از کتوژنیک پیروی می شود و هم مصرف کربوهیدرات.
برای مثال 10 روز مصرف چربی بالا می رود و چهار روز بعد کربوهیدرات بالایی استفاده می کنند.
رژیم کتوژنیک با پروتئین زیاد : در این رژیم افراد از نوعی برنامه غذایی پیروی می کنند که چیزی شبیه رژیم کتوژنیک استاندارد است، اما میزان مصرف پروتئین کمی بالاتر می رود و از خوردن چربیها کمی کاسته میشود.
عوارض رژیم کتو
این برنامه رژیم غذایی یکی از بزرگترین روندهای کاهش وزن در طی چند سال گذشته بوده است که روزانه بر تعداد طرفدارانش اضافه می شود.
اگر چه طرفداران این رژیم ادعا دارند که پیروی دقیق آنها از این طرح باعث میشود تا انرژی بیشتری داشته باشند و احساس ولع نسبت به مصرف قند را کمتر در خود احساس می کنند و در کنار آن شاهد کاهش وزن سریع هستند.
اما احتمالا نمی دانند یا نمی خواهند بدانند که این رژیم میتواند یک تجربه ناخوشایند باشد، زیرا ممکن است افراد را با عوارض جسمی مواجه کند.
در ادامه برخی از این عوارض اشاره میکنیم.
ضررهای رژیم کتو : احساس بیمار شدن
اگرچه کاهش مصرف کربوهیدرات و بالارفتن مصرف چربی می تواند به کاهش وزن کمک کند، اما بسیاری از افراد که از این رژیم غذایی پیروی می کنند، از آنجایی که به مصرف کربوهیدرات بسیار کم عادت ندارند، بلافاصله با تاثیرات منفی سطح انرژی مواجه میشوند.
هنگام ورود به این مرحله بدن ممکن است دچار شوک انرژی شود که اداره آن بسیار سخت خواهد بود و ممکن است علائمی ناخوشایند شبیه به بیماری آنفولانزا ایجاد شود. این علائم ممکن است تا ۵ روز ادامه داشته باشد.
مشکل در هضم غذا
کسانی که از رژیم کتوژنیک پیروی می کنند به ندرت فیبر مورد نیاز بدن خود را دریافت می کنند.
کربوهیدرات ها منبع ضروری دریافت فیبرها به شمار میآیند پس زمانی که مصرف آنها به میزان زیادی کاهش پیدا می کند، متعاقبا دریافت فیبر کم می شود.
این کاهش دریافت فیبر می تواند مشکلات متعددی در روند هضم غذا ایجاد کند و یبوست را در این افراد بالا میبرد.
کاهش عملکرد ورزشی
اگرچه برخی از افرادی که از رژیم کتوژنیک پیروی می کنند به راحتی می توانند سرعت طی کردن تمرینات ورزشی خود را به شکل نرمال ادامه دهند، اما این امر در برخی از افراد صادق نیست.
طی تحقیقات گوناگون مشخص شده است که پیروی از یک رژیم کم کربوهیدرات می تواند در عملکرد ورزشی اثرات منفی داشته باشد. همچنین بر اساس تحقیقی دیگر مشخص شده است که استفاده از این رژیم میتواند افراد را در معرض آسیب عضلانی هنگام انجام تمرینات ورزشی قرار دهد.(همه چیز درباره رژیم یویو …!!)
ایجاد بوی بد دهان
اگر از آن دسته افرادی باشید که زمانی از رژیم کتو پیروی کرده اید، احتمالا با بوی بد دهان مواجه شده اید.
بر اساس شواهد موجود گفته می شود که زمانی که بدن اقدام به تجزیه چربی برای ایجاد انرژی می کند، گازهایی به نام کتون تولید می شود که بدن آنها را از طریق دفع ادرار و بازدم آزاد میکند.
به همین دلیل ممکن است افرادی که از این رژیم پیروی میکنند طی هفته های اول از بوی نامطبوع دهان خود شکایت داشته باشند.
ضررهای رژیم کتو : بالا رفتن احساس تشنگی
اگر رژیم کتو را دنبال می کنید، نباید از احساس تشنگی خود تعجب کنید.
مصرف کربوهیدرات موجب تولید انسولین میشود که باعث میشود کلیه ها سدیم خود را حفظ کنند.
اما زمانی که میزان مصرف کربوهیدرات را پایین می آورید بدن شما نمی تواند مقدار مورد نیاز انسولین بدن را تولید کند، این امر باعث می شود که آب و نمک در کلیه ها ترشح پیدا کرده و منجر به از دست دادن مایعات بدن و تکرر ادرار شود.
این مسئله در حالت عادی می تواند باعث ایجاد خشکی دهان زودتر از موعد شود.
احتمال برگشت وزن
اگرچه بسیاری از افراد با پیروی از رژیم کتوژنیک میتوانند با کاهش وزن سریع مواجه شوند، اما این احتمال وجود دارد که پس از مصرف دوباره کربوهیدراتها وزن به حالت اول برگردد.
زیرا برخلاف بسیاری از رژیم های غذایی، کتوژنیک به روند خاصی متکی است که اگر بدن در آن حالت نباشد، احتمال بازگشت وزن وجود دارد.
احتمال بالا رفتن کلسترول
رژیم کتو با مصرف چربی و غذای خوشمزه مثل مصرف پیتزا و همبرگر همراه است. اگر چه شاید این یک مزیت به حساب آید، اما می تواند بر سلامتی کلی خصوصاً کلسترول اثرات منفی داشته باشد.