نقش گلوتامین در سلامت بدن
4.5

نقش گلوتامین در سلامت بدن

  • مقالات بدنسازی, مکمل های بدنسازی
  • ۶ بهمن ۹۴
  • حسام رضائی
  • 2,141 بازدید
  • 3 دیدگاه

glutamine supplements

گلوتامین فراوان‌ترین آمینو اسید (واحد‌های سازنده پروتئین) درون بدن می‌باشد.بدن برای تامین نیاز‌های معمول خود توانایی ساخت گلوتامین به اندازه کافی‌ را دارد اما در زمان‌هایی که استرس زیادی به بدن وارد میشود (نظیر انجام ورزش‌های سنگین یا آسیب دیدگی) بدن شما نیاز به گلوتامین بیشتری خواهد داشت.بیشتر گلوتامین بدن در ماهیچه‌ها ذخیره میشود به همراه ریه‌ها که بخش اعظمی از گلوتامین در آنجا ساخته میشود.

گلوتامین در پاکسازی بدن از مقادیر اضافه آمونیاک (یکی‌ از مواد زائد رایج درون بدن) نقش بسیار مهمی‌ دارد.این آمینو اسید همچنین در کارکرد بهتر دستگاه ایمنی نقش مهمی‌ دارد و در فعالیت بهتر مغز و دستگاه گوارش نیز موثر می‌باشد.

بدن شما در حالت معمولی‌ میتواند نیاز‌های خود به گلوتامین را بدون دریافت مکمل تامین کند زیرا بدن خود قادر به تولید مقادیر کافی‌ گلوتامین می‌باشد و از طرفی‌ از طریق رژیم غذایی نیز مقداری گلوتامین دریافت می‌کند.برخی‌ وضعیت‌های پزشکی‌ خاص نظیر آسیب دیدگی، جراحی، عفونت‌ها و استرس‌های طولانی‌ مدت میتواند سطح گلوتامین بدن را کاهش دهد.در این موارد دریافت مکمل گلوتامین میتواند بسیار کمک کننده باشد.

 

آسیب زخم‌ها و بهبود بیماری ها

هنگامی که بدن شما زیر استرس قرار دارد (ناشی‌ از آسیب دیدگی، عفونت، سوختگی، آسیب‌های روانی‌ و جراحی) باعث آزاد سازی هورمون کورتیزول به درون جریان خون خواهد شد.افزایش سطح کورتیزول میتواند باعث کاهش ذخایر گلوتامین در بدن شود.در تحقیقات زیادی مشخص شده است که اضافه کردن گلوتامین به مواد غذایی افراد دارای مشکلات روحی‌ و افراد بیمار میتواند میزان احتمال مرگ در آنها را کاهش دهد.در تحقیقات بالینی مشخص شده است که مصرف گلوتامین میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش سرایت بیماری‌ها شود مخصوصا ایجاد عفونت‌های ناشی‌ از انجام جراحی.گلوتامین همچنین میتواند باعث جلوگیری یا درمان اختلال در ارگان‌های بدن بعد از شک یا دیگر آسیب دیدگی‌ها شود.گلوتامین همچنین میتواند به افراد دارای سوختگی‌های شدید در ریکاوری بسیار کمک کننده باشد.

 

بیماری‌های التهابی روده

گلوتامین باعث حفاظت از پوشش‌های دیواره دستگاه گوارشی به نام موکوز میشود.به همین دلیل برخی‌ از محققان به این نتیجه رسیده‌اند که افراد مبتلا به بیماری‌های التهابی روده شاید دارای کمبود گلوتامین هستند.اما به هر حال در طی‌ دو آزمایش بالینی مشخص شد که گلوتامین نتوانسته است بهبودی در درمان این بیماری حاصل کند.تحقیقات بیشتری در این مورد نیاز می‌باشد.

 

ایدز

افراد مبتلا به ایدز معمولا دچار کاهش شدید در میزان وزن مخصوصا کاهش حجم ماهیچه‌ها میشوند.در برخی‌ تحقیقات انجام شده روی افراد دارای این بیماری مشخص شده است که استفاده از گلوتامین در کنار دیگر مواد غذایی مهم نظیر ویتامین سی‌ و ای‌‌، بتا کاروتن، سلنیوم و ان استیل سیستئین ممکن است باعث افزایش وزن و جذب بهتر مواد غذایی توسط روده شود.

 

ورزشکاران

ورزشکاران استقامتی نظیر دوندگان ماراتون ممکن است با کمبود گلوتامین در بدن خود مواجه شوند.معمولا سرما خوردگی در بین این ورزشکاران بعد از یک رویداد ورزشی رایج می‌باشد.برخی‌ از متخصصان این موضوع را به نقش گلوتامین در بهبود دستگاه ایمنی بدن مرتبط می‌دانند.در یک تحقیق روی اینگونه ورزشکاران مشخص شد که دریافت گلوتامین میتواند میزان سرایت بیماری‌ها را کاهش دهد.

 

سرطان

بسیاری از افراد دارای سرطان دارای سطح پایینی از گلوتامین هستند.به همین دلیل برخی‌ از محققان اینگونه فکر میکنند که اضافه کردن گلوتامین به روند درمان معمول این افراد میتواند در درمان آنها کمک کننده باشد.گلوتامین معمولا برای افراد سرطانی دچار سو تغذیه حاصل از شیمی‌ درمانی و رادیو درمانی و همچنین افرادی که تحت پیوند مغز استخوان هستند تجویز میشود.

گلوتامین همچنین باعث کاهش ورم دهان حاصل از شیمی‌ درمانی نیز میشود.همچنین برخی‌ از تحقیقات بیانگر این هستند که مصرف گلوتامین میتواند باعث کاهش اسهال حاصل از شیمی‌ درمانی نیز شود.استفاده از گلوتامین در برنامه درمانی افراد دارای سرطان نیازمند انجام تحقیقات بیشتر می‌باشد.

 

منابع طبیعی گلوتامین

منابع طبیعی گلوتامین شامل پروتئین‌های حیوانی و گیاهی نظیر گوشت گاو، مرغ، شیر، ماست، پنیر ریکوتا، پنیر کاتیج، اسفناج خام، جعفری خام و کلم می‌باشد.

 

فرم‌های موجود

گلوتامین معمولا در فرم ال‌ گلوتامین، در فرم  خودش یا بخشی از یک مکمل پروتئینی می‌باشد.این فرم‌ها معمولا در حالت پودر، کپسول، قرص یا مایع میباشند.میزان رایج آن معمولا قرص‌ها و کپسول‌های ۵۰۰ میلیگرمی می‌باشد.

 

چگونه آن را مصرف کنیم

گلوتامین را همراه مایعات یا مواد غذایی سرد یا دارای دمای‌ اتاق مصرف کنید.مصرف آن همراه نوشیدنی‌‌های داغ میتواند باعث نابودی گلوتامین شود.به کودکان زیر ۱۰ سال و جوان تر خود بدون مشورت متخصص اطفال هیچگاه گلوتامین ندهید.برای بزرگ سالان نیز بهتر است بسته به نوع اهداف خود با متخصص مورد نظر برای تعیین میزان دوز مصرفی مراجعه کنند.

 

موارد احتیاطی

به دلیل وجود عوارض جانبی بالقوه در روند درمان قبل از مصرف مکمل‌های غذایی بهتر است در مورد آن با پزشک مورد نظر خود مشورت‌های لازم را انجام دهید.برای دریافت دوز‌های بالا از مکمل‌های غذایی شما باید حتما تحت نظر پزشک یا یک فرد دارای صلاحیت قرار داشته باشید.

پودر گلوتامین نباید همراه نوشیدنی‌‌های داغ مصرف شود زیرا گرما باعث نابودی گلوتامین میشود.مکمل گلوتامین همچنین باید در مکان‌های خشک نگهداری شود.افراد دارای مشکلات کلیوی یا کبدی نباید از گلوتامین مصرف کنند.

افراد دارای اختلالات روانی‌ یا افراد دارای سابقه در تشنج باید با احتیاط از گلوتامین مصرف کنند.برخی‌ از محققان بر این باور هستند که مصرف گلوتامین در اینگونه افراد ممکن است باعث بدتر شدن شرایط آنها شود.

گلوتامین از گلوتامیت (گلوتامیک اسید)، مونوسودیوم گلوتامیت و گلوتن متفاوت می‌باشد.افراد حساس به گلوتن بدون هیچ مشکلی‌ میتوانند از گلوتامین استفاده کنند.برخی‌ از افراد ممکن است نسبت به گلوتامین حساسیت داشته باشند اما این موضوع کاملا از گلوتن جدا می‌باشد.

 

مترجم : حسام رضائی

منبع : mokamelhaa.ir

نویسنده:
حسام رضائی
امتیاز شما به این مطلب
4.5/5 - (2 امتیاز)

برچسب‌ها

پیشنهاد می‌کنیم بخوانید
اشتراک
اطلاع از
guest

3 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر امتیازترین
بازخورد داخلی
مشاهده تمام نظرات