جدول محتوا

جراحی کاهش وزن چیست؟

جراحی کاهش وزن که با نام‌های جراحی باریاتریک و جراحی متابولیک نیز شناخته میشود، شامل تغییر در سیستم گوارشی به منظور محدود کردن میزان غذای مصرفی بیمار، کاهش جذب مواد مغذی یا هر دو مورد می‌باشد.

انجمن جراحی متابولیک و باریاتریک آمریکا (ASMBS) توصیه به عمل جراحی کاهش وزن برای افراد دارای مشخصه‌های زیر دارد :

افرادی که حداقل دارای ۱۰۰ پوند وزن اضافه هستند، یا شاخص توده بدنی (BMI) آنها حداقل ۴۰ می‌باشد.

یا افراد دارای شاخص توده بدنی ۳۵ که مبتلا به بیماری‌های جدی ای نظیر دیابت ۲ نیز میباشند.

افرادی که با روش‌های دیگر قادر نبودند کاهش وزن مستمر داشته باشند.

در زیر روش‌های رایج جراحی کاهش وزن برای شما شرح داده خواهد شد.

 

جراحی کنار گذاری معده (The Roux-en-Y Gastric Bypass)

این روش جراحی در واقع استاندارد طلایی در زمینه جراحی‌های کاهش وزن می‌باشد.

این روش جراحی دارای دو قسمت می‌باشد.

اول اینکه قسمت بالایی معده از مابقی آن جدا میشود تا فضا برای قرار گیری غذا در معده محدود شود.

در گام دوم، مسیر روده کوچک تغییر داده میشود تا غذا دیگر از مناطقی که بیشترین جذب مواد مغذی و کالری وجود دارد عبور نکند.

نحوه انجام این نوع جراحی را در تصویر زیر می‌بینید :

e3h6_11.jpg

 

روش جراحی (Roux-en-Y) از دو جنبه یک روش کارامد برای کاهش وزن می‌باشد :

۱ : معده کوچک تر بیمار را مجبور می‌کند تا غذای کمتری را بخورد.

۲ : روده کوچک کالری کمتری را از غذا‌ها جذب می‌کند.

شواهدی وجود دارند که نشان میدهند این عمل ممکن است همچنین منجر به افزایش کالری مصرفی توسط بدن شود و همچنین ممکن است باعث تغییر در هورمون‌های دستگاه گوارش شده که ممکن است باعث کاهش اشتها و افزایش سیری شود.

برخی‌‌ها مخالف برگشت پذیری جراحی کنار گذاری معده هستند. اگرچه این امکان وجود دارد که در برخی‌ شرایط خاص دوباره شرایط دستگاه گوارش را همانند قبل از عمل کرد، اما انجام آن آسان یا در مجموع ایمن نمیباشد. برای تمام اهداف و مقاصد، اکثر افرادی که این عمل را انجام داده اند هیچگاه دوباره آن را به حالت اول برنگردانده اند.

به همین دلیل است که وب سایت کلینیک مایو جراحی کنار گذاری معده را “ اغلب “ برگشت ناپذیر اعلام کرده است.

 

لاپاروسکوپیک اسلیو گاسترکتومی

این روش جراحی اغلب با نام اسلیو شناخته میشود و در آن حدود ۸۰% معده برداشته میشود و تنها قسمتی‌ لوله مانند همانند شکل موز باقی‌ میماند.

در این روش به هیچ وجه مسیر روده‌ها تغییر داده نمی‌شود.

در این حالت غذا از طریق کانال‌های نرمال خود حرکت می‌کند، اما فرد بیمار نمی‌تواند به اندازه سابق غذا بخورد زیرا حجم معده بسیار کاهش پیدا کرده است.

در تصویر زیر میتوانید نحوه انجام این عمل را ببینید :

nyww_12.jpg

 

بر اساس اعلام (ASMBS)، انجام این عمل به مردم کمک می‌کند که در هر وعده غذای کمتری را بخورند که این امر نیز باعث میشود تا آنها در یک روز کالری محدودی را دریافت کنند.

در روش جراحی اسلیو همچنین سطح هورمون‌های دستگاه گوارش نیز تغییر می‌کند که میتواند باعث سرکوب گرسنگی، کاهش اشتها و افزایش سیری شود.

جراحی اسلیو نیز یک عمل غیر قابل بازگشت می‌باشد.

 

حلقه گذاری قابل تنظیم معده

در این روش جراحی یک حلقه قابل تنظیم در قسمت بالایی معده قرار می‌گیرد.

در این حالت یک قسمت کیسه مانند در بالای حلقه ایجاد میشود و مابقی معده در زیر حلقه قرار می‌گیرد.

با کاهش سایز مسیر ارتباطی‌ مری با معده، می‌توان سرعت غذا خوردن بیمار را محدود کرد.

در این روش جراحی نیز مسیر روده‌ها تغییر داده نمی‌شود.

نحوه انجام این عمل را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید :

0usg 13

 

بر اساس اعلام (ASMBS)، از آنجایی که در این روش حجم معده محدود تر میشود، فرد با تغذیه کمتر از قبل احساس سیری کامل خواهد کرد.

این تنها فرم از جراحی‌های معده می‌باشد که کاملا برگشت پذیر است.

 

انحراف بیلیوپانکراتیک با سوییچ اثنی عشر (BPD/DS)

این روش که با نام سوییچ اثنی عشر نیز شناخته میشود شامل حذف بخش بزرگی‌ از معده، تغییر مسیر روده‌ها و تنظیم جریان آنزیم‌های گوارشی میشود.

این عمل جراحی در دو گام انجام میشود.

در ابتدا همانند روش اسلیو گاستروکتومی معده را کوچک تر و شبیه لوله میکنند.

در گام دوم، بخش بزرگی‌ از روده کوچک کنار گذاشته میشود. سپس مسیر جریان آنزیم‌های گوارشی تغییر داده میشود تا آنها غذای هضم شده را در یک قسمت کوچک ۳ فوتی از روده کوچک انتقال دهند.

نحوه انجام این عمل را در تصویر زیر میتوانید ببینید :

goe1 14

 

همانند دیگر روش‌های کاهش وزن، (ASMBS) مدعی این است که سوییچ اثنی عشر از طریق حذف قسمت بزرگی‌ از معده بیمار را مجبور می‌کند تا غذای کمتری را نسبت به حالت نرمال مصرف کند.

این روش همچنین با کاهش جذب چربی‌ به میزان ۷۰% یا بیشتر به کاهش وزن کمک می‌کند و باعث تغییر در هورمون‌های دستگاه گوارش شده که میتواند باعث کاهش اشتها و افزایش سیری شود.

عمل جراحی سوییچ اثنی عشر غیر قابل برگشت است.

 

خلاصه : جراحی‌های کاهش وزن یا شامل حذف بخشی از معده یا محدود کردن شدید سایز آن یا تغییر مسیر روده‌ها می‌باشد. این تغییرات از طریق کاهش مقدار غذای مصرفی روزانه، محدود کردن جذب کالری توسط روده و تغییر سطح هورمون‌های دستگاه گوارش که مسول تنظیم اشتها و سیری هستند، میتوانند باعث کمک به کاهش وزن شوند.

 

۳ مورد از رایج‌ ترین تصورات غلطی که در مورد جراحی‌های کاهش وزن وجود دارد

اکثر مردم به شکل طبیعی نسبت به جراحی‌های کاهش وزن نفرت دارند و دلیل خوبی‌ هم برای این نفرت وجود دارد.

زیرا این جراحی‌ها پر ریسک و خطرناک میباشند و گاهی اوقات تغییرات دائمی در بدن فرد ایجاد میکنند. با انجام این جراحی‌ها ریشه اصلی‌ مشکل حل نمی‌شود (پر خوری و عدم فعالیت). پس ممکن است جواب ندهند.

با این بیان، اما اکثر این نگرانی‌ها بر پایه بزرگ نمایی های اینترنتی می‌باشد تا حقایق علمی‌.

قبل از اینکه وارد بحث مزایا و معایب جراحی‌های کاهش وزن و میزان تاثیر گذاری آنها شویم، ابتدا اجازه دهید در مورد رایج‌ ترین سو برداشت هایی که در مورد جراحی‌های کاهش وزن وجود دارد صحبت کنیم تا فضا شفاف شود.

رایج‌ ترین تصورات غلط در مورد جراحی‌های کاهش وزن به شرح زیر هستند :

۱ : اکثر مردم پس از انجام جراحی کاهش وزن دوباره وزن خود را به دست میاورند.

۲ : جراحی کاهش وزن یک کار بسیار پر ریسک است.

۳ : این راه درمان حتی از خود چاقی نیز بدتر است.

 

 “ اکثر مردم پس از انجام جراحی کاهش وزن دوباره وزن خود را به دست میاورند. “

اگرچه نمی‌توان به طور دقیق مشخص کرد که ریشه این گفته دقیقا کجا می‌باشد، اما چندین دلیل محتمل در این مورد وجود دارد.

بسیاری از سر تیترهایی که ادعا دارند که پس از جراحی کاهش وزن بیماران دوباره وزن خود را به دست آورده اند، در واقع اشاره آنها به حلقه گذاری قابل تنظیم معده می‌باشد.

اما، همانطور که در ادامه خواهید دید، جراحان به دلیل بسیاری از مشکلاتی که میتوانند باعث کاهش کارایی این روش شوند، میل چندانی به انجام آن ندارند.

همچنین، بسیاری از افراد گمان میکنند که جراحی کاهش وزن یک راه درمان قطعی‌ برای افراد چاق می‌باشد، در صورتی‌ که آنها تنها یک ابزار تکمیلی در کنار ایجاد تغییرات بلند مدت در رژیم غذایی و ورزش میباشند.

همانطور که در ادامه خواهید دید، به اکثر بیمارانی‌ که جراحی کاهش وزن انجام میدهند مشاوره‌های حرفه ای در جهت حل این مسائل نیز داده میشود.

جدایی از اینکه ریشه این افسانه از کجا می‌باشد، اطلاعات استخراج شده از نظر سنجی‌ها نشان میدهند که اکثر مردم کارایی جراحی‌های کاهش وزن را دست کم میگیرند. همچنین (ASMBS) نیز در وب سایت خود این تصور غلط را رایج‌ ترین مورد درباره جراحی‌های کاهش وزن ذکر کرده است و مدعی این است که “ بر اساس تحقیقات اکثر افرادی که از جراحی‌های کاهش وزن استفاده کرده‌اند توانسته اند به شکل موفقیت آمیزی وزن کم شده خود را در بلند مدت حفظ کنند. “

کاهش وزن “ موفق “ عبارت است از کاهش وزنی معادل یا بیشتر از ۵۰% وزن اضافه بدن.

با این بیان، اگر فردی ۱۰۰ پوند باید وزن کم کند، کاهش وزن موفق و حفظ آن برای این فرد معادل کاهش حداقل ۵۰ پوند وزن و حفظ وزن جدید می‌باشد.

در یک مرور سیستماتیک و متا آنالیز انجام شده روی تحقیقات مرتبط با جراحی‌های کاهش وزن توسط دانشمندان دانشکده پزشکی‌ دانشگاه مانش نشان داده شد که هم افراد استفاده کننده از جراحی کنار گذاری معده و هم افراد استفاده کننده از حلقه گذاری قابل تنظیم پس از ۱۰ سال به طور تقریبی قادر بودند نیمی از وزن اضافه خود را کم کنند.

 

خلاصه : بر خلاف تصور بسیاری از مردم، شواهد قوی ای وجود دارد که نشان میدهد اکثر افرادی که از جراحی‌های کاهش وزن استفاده میکنند میتوانند به شکل قابل توجهی‌ کاهش وزن داشته باشند و آن را حفظ کنند.

 

“ جراحی کاهش وزن یک کار بسیار پر ریسک است. “

علیرغم این حقیقت که اکثر افرادی که جراحی‌های کاهش وزن را انجام میدهند معمولا ناسالم هستند، اما خطر مرگ به واسطه انجام جراحی‌های کاهش وزن بسیار اندک است.

در سال ۲۰۱۷، در یک متا آنالیز و مرور سیستماتیک انجام شده توسط دنشمندان دانشگاه کویمبرا روی ۳۸ آزمایش کنترل شده رندم اینطور یافت شد که احتمال مرگ پس از ۳۰ روز از جراحی کاهش وزن ۰.۱۸% می‌باشد.

به عبارت دیگر، تنها ۲ نفر از هر ۱۰۰۰ نفر با انجام جراحی‌های کاهش وزن خواهند مرد.

بر اساس اعلام (ASMBS)، اطلاعات حاصل از بیش از ۶۰۰۰۰ بیمار معالجه شده توسط پزشکان کاربلد نشان میدهند که خطر احتمال مرگ زودرس در جراحی‌های کاهش وزن تنها ۰.۱۳% می‌باشد.

(ASMBS) مدعی این است که این درصد مرگ و میر کمتر از بسیاری از جراحی‌های دیگر نظیر جراحی کیسه صفرا و جایگزینی مفصل ران می‌باشد.

 

خلاصه : امروزه جراحی‌های کاهش وزن بسیار ایمن هستند. شواهد موجود نشان میدهند که احتمال مرگ زودرس با انجام هر نوع جراحی کاهش وزنی بسیار اندک می‌باشد.

 

“ این راه درمان حتی از خود چاقی نیز بدتر است. “

علاوه بر اینکه جراحی‌های کاهش وزن کم خطر هستند، آنها به شکل قابل توجهی‌ میتوانند احتمال مرگ توسط هر علتی را در بلند مدت کاهش دهند.

به شکل دقیق تر، این جراحی‌ها به شکل قابل توجهی‌ میتوانند خطر مرگ از بیماری‌های خطرناک حاصل از چاقی را کاهش دهند.

در ادامه بیشتر درباره تاثیرات مثبت جراحی‌های کاهش وزن برای شما توضیح داده خواهد شد، اما (ASMBS) مهم‌ ترین این یافته‌ها را به شکل خلاصه آورده است :

۸۹% کاهش کلی‌ مرگ و میر

۶۰% کاهش خطر مرگ و میر حاصل از سرطان

بیش از ۹۰% کاهش خطر مرگ حاصل از دیابت

بیش از ۵۰% کاهش خطر مرگ از بیماری‌های قلبی

تحقیقات همچنین نشان دهنده بهبود یا درمان دیابت نوع ۲ و دیگر بیماری‌های مرتبط با چاقی پس از جراحی‌های کاهش وزن هستند.

 

خلاصه : برای اکثر افراد چاق و مریض مزایای جراحی‌های کاهش وزن بسیار بیشتر از معایب آن است، زیرا انجام این کار به شکل قابل توجهی‌ احتمال مرگ از بسیاری بیماری‌های خطرناک حاصل از چاقی را کاهش میدهد.

 

آیا جراحی کاهش وزن موثر است؟

بسیاری از پزشکان انجام جراحی کاهش وزن را دوست دارند. اگرچه انجام این کار نباید راهکار اول باشد، اما اگر به درستی‌ انجام شود میتواند موثر باشد.

اما همانطور که مشخص است، این جراحی‌ها نیز دقیقا همان کار رژیم را انجام میدهند، به این معنی‌ که شما را وادار به تغذیه کمتر میکنند، کمبود کالری برای بدن ایجاد میکنند و از ذخایر چربی‌ بدن شما به عنوان سوخت استفاده میکنند. پس از انجام این جراحی‌ها شما نمیتوانید هر آنچه می‌خواهید بخورید یا از ورزش غفلت کنید.

این جراحی‌ها اساسا در مسیر کاهش وزن شما تنها یک ابزار کمک کننده هستند.

با این بیان، در اینجا قانون تعادل انرژی پس از این جراحی‌ها ناپدید نمی‌شود.

زیرا فلسفه اصلی‌ انجام این جراحی‌های کاهش وزن این است که به شکل فیزیکی‌ مصرف مواد غذایی زیاد همانند سابق را غیر ممکن میکنند، که این امر کالری دریافتی در روز را به شکل قابل توجهی‌ کاهش میدهد.

همانند هر فرد دیگری، به افرادی که از جراحی‌های کاهش وزن استفاده کرده‌اند نیز توصیه به استفاده از رژیمی‌ میشود که شامل مواد غذایی غیر فرآوری شده، کامل و مغذی باشد.

روشی‌ که جراحی‌های کاهش وزن باعث ایجاد تعادل منفی‌ انرژی در بدن میشوند تنها به دلیل کاهش حجم معده نیست.

بر اساس اعلام (ASMBS) در تمام جراحی‌های کاهش وزن به غیر از حلقه گذاری معده، سطح هورمون‌های دستگاه گوارش تغییر کرده که این امر ممکن است باعث کاهش اشتها و افزایش سیری فرد شود.

همچنین (ASMBS) اعلام کرده است که انجام جراحی کنار گذاری معده ممکن است باعث ایجاد شرایطی میشود که در آن بدن بتواند کالری بیشتری را بسوزاند و همانطور که قبلا هم ذکر شد، انجام جراحی سوییچ اثنی عشر میتواند جذب چربی‌ را تا ۷۰% یا بیشتر کاهش دهد.

به علاوه، در یک تحقیقی که اخیرا توسط دانشمندان دانشگاه گاتنبرگ انجام شده است نشان میدهد که انجام جراحی‌های کاهش وزن ممکن است باعث ایجاد تغییراتی‌ در باکتری‌های دستگاه گوارش شود که میتواند باعث بهبود سرعت متابولیسم شود.

همچنین، یک تحقیق انجام شده توسط دانشمندان دانشگاه عبری اورشلیم نشان میدهد که انجام جراحی‌های کاهش وزن میتواند باعث تغییر بیان ژن هایی در کبد شود که ممکن است باعث بهبود بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) حتی در موش هایی شود که وزن هم کم نکردند. اگرچه تحقیقی که این اثر را روی انسان‌ها ثابت کند وجود اندرد، اما به هر حال این یافته‌ها جالب است.

اما به هر حال، طریقی که این جراحی‌های کاهش وزن روی میکرویوم دستگاه گوارش تاثیر میگذارند و چگونگی‌ تاثیر این تغییر روی کاهش وزن همچنان به خوبی‌ درک نشده است. هر چند که این امر امیدوار کننده به نظر می‌رسد، اما این مبحث تازه شروع شده است و تحقیقات زیادی برای شناخت و درک کامل آن در آینده باید انجام شود.

 

عوارض جانبی جراحی‌های کاهش وزن چیست؟

علیرغم مزیت‌های جراحی کاهش وزن، تعدادی عارضه جانبی بالقوه نیز برای آنها وجود دارد.

سه عارضه اصلی‌ آنها به شرح زیر است :

۱ : کاهش جذب پروتئین و ویتامین ها

۲ : افزایش احتمال خودکشی‌، افسردگی و سو مصرف الکل و مواد مخدر

۳ : احتمال نیاز به جراحی اصلاحی‌ در آینده

 

کاهش جذب پروتئین و ویتامین ها

تنها بخش اندکی‌ از افرادی که جراحی کاهش وزن انجام داده اند روزانه به میزان حداقلی پیشنهاد شده در مصرف پروتئین یعنی‌ ۶۰ گرم میرسند.

دلیل اصلی‌ این مشکل محدود شدن حجم معده می‌باشد، اما بسیاری از بیماران همچنین تجربه تغییر در درک بو و طعم غذا‌ها را هم داشته اند، که این امر ممکن است باعث ایجاد حس تنفر خاصی‌ از منابع غذایی سرشار از پروتئین در آنها شود.

همین امر پایبندی افراد جراحی شده به یک رژیم با پروتئین بالا را بسیار سخت کرده است، یعنی‌ مصرف روزانه ۰.۸ تا ۱ گرم پروتئین به ازای هر پوند از وزن بدن.

همچنین، ترشح آنزیم‌های گوارشی در معده با توجه به کاهش حجم آن کمتر میشود که این امر نیز ممکن است باعث اختلال در هضم مناسب پروتئین شود.

به همین دلیل است که مصرف مکمل‌های پروتئین و ویتامین برای افرادی که جراحی‌های کاهش وزن را انجام داده اند حتی مهم تر از مصرف آنها توسط افراد عادی می‌باشد.

 

افزایش احتمال خودکشی‌، افسردگی و سو مصرف الکل و مواد مخدر

این عارضه جانبی چه واقعا وجود داشته باشد و چه وجود نداشته باشد، بحث‌های زیادی را ایجاد کرده است.

زیرا برخی‌ شواهد وجود دارند که نشان دهنده افزایش احتمال خودکشی‌ در میان افرادی هستند که از جراحی کاهش وزن استفاده کرده‌اند.

در یک تحقیق انجام شده توسط دنشمندان در بیمارستان دندرید، آنها اطلاعات بیماران سوئدی که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰ جراحی‌های کاهش وزن انجام داده بودند را بررسی کردند.

در این تحقیق اینگونه مشخص شد که میزان خودکشی‌ در میان افراد استفاده کننده از جراحی‌های کاهش وزن ۳ برابر مردم عادی بوده است.

اما به هر حال، تقریبا تمام افراد مورد آزمایش در این تحقیق، از قبل دچار مشکلات روانی‌ بوده‌اند، بنابراین سخت است که بگوییم این افزایش احتمال خودکشی‌ مربوط به جراحی‌های کاهش وزن بوده است یا به دلیل مشکلات روانی‌ ای که از قبل وجود داشته اند.

ممکن است سنگینی‌ بار روانی‌ چاقی در این افراد، جدایی از هر چیزی که مستقیما با جراحی‌های کاهش وزن مرتبط باشد، باعث شده باشد تا آنها اقدام به خودکشی‌ کنند.

اما به هر حال، در یک تحقیق جدید تر انجام شده توسط دانشمندان سوئدی در انستیتو کارولینسکا و در یک متا آنالیز انجام شده توسط دانشمندان دانشگاه ایلینویز در شیکاگو، هر دو آنها نیز به همین یافته‌های مشابه رسیدند.

اما چه چیزی میتواند عامل افزایش احتمال خودکشی‌ در بیماران استفاده کننده از جراحی‌های کاهش وزن شود؟ دو فاکتور در اینجا وجود دارد :

 

افزایش احتمال سو استفاده از مواد مخدر و الکل

قبل از انجام جراحی، ممکن است بیماران برای مقابله با مشکلات روحی‌ خود وابستگی خاصی‌ به مصرف غذا پیدا کرده باشند.

اما بعد از جراحی، عملا به شکل فیزیکی‌ برای آنها غیر ممکن است که همانند سابق حجم زیادی غذا مصرف کرده تا احساسات منفی‌ خود را دور کنند.

همین امر ممکن است باعث شود تا این بیماران بیشتر مستعد سو استفاده از مواد مخدر و الکل باشند.

همچنین، الکل دهیدروژناز، مهم‌ترین آنزیم دخیل در تجزیه الکل در مقادیر زیادی در کبد و معده یافت میشود.

بعد از جراحی، با توجه به کاهش سایز معده سطح این آنزیم به شکل قابل توجهی‌ کاهش پیدا می‌کند.

این افراد ممکن است سریع تر الکل را جذب کرده و واکنش‌های شدید تری نسبت به اثر الکل از خود نشان دهند.

بسیار حیاتی است که بیمارانی‌ که از جراحی‌های کاهش وزن استفاده کرده‌اند و دچار هرگونه اختلال غذایی هستند سریعا به دنبال مشاوره حرفه ای در زمینه سلامت روان باشند.

 

ناامیدی و افسردگی

افراد چاق معمولا جراحی کاهش وزن را به عنوان راهکار نهایی در نظر میگیرند.

و اگر انجام این کار نیز باعث افزایش کیفیت زندگی‌ آنها طبق انتظاراتشان نشود، این امر میتواند منجر به ناامیدی یا افسردگی آشکار شود.

بسیاری از مردم با امید زیادی به سمت جراحی‌های کاهش وزن میروند، بنابراین میتوانید تصور کنید که در صورت عدم دسترسی‌ به نتایج دلخواه احساس آنها چگونه خواهد بود.

این موضوع مخصوصا زمانی‌ صدق می‌کند که این افراد پس از جراحی دوباره مقدار زیادی وزن به دست آورند.

به همین دلیل است که علاوه بر مشورت‌های حرفه ای در زمینه سلامت روانی‌، بسیار حیاتی است که افراد درک کنند انجام جراحی‌های کاهش وزن آنها را از پیروی از یک رژیم غذایی سالم و فعال بودن معاف نمیکند.

به همین دلیل است که اگر می‌خواهید جراحی کاهش وزن انجام دهید، بسیار مهم است که در مورد رژیم غذایی صحیح و اصول تمرینی بیاموزید تا بتوانید پس از جراحی به کاهش وزن خود ادامه داده و آن را حفظ کنید.

 

خلاصه : رایج‌ ترین و جدی‌ترین عارضه جانبی جراحی‌های کاهش وزن کاهش جذب پروتئین و ویتامین ها، افزایش احتمال خودکشی‌، افزایش احتمال سو استفاده از الکل و مواد مخدر و ناامیدی و افسردگی می‌باشد.

 

عوارض جانبی مخصوص حلقه گذاری قابل تنظیم معده

حلقه گذاری قابل تنظیم معده برگشت پذیر است و بنابراین در بین تمامی‌ انواع جراحی‌های کاهش وزن ماهیت خشن کمتری دارد.

اما از طرفی‌، کم اثر‌ترین نیز می‌باشد و شواهدی وجود دارد که نشان میدهند این عمل میتواند باعث به وجود آمدن پیچیدگی‌‌های زیادی شود.

اول اینکه در این روش بیماران میتواند از طریق مصرف مقادیر زیادی غذای مایع یا نرم نظیر بستنی، چیپس جویده شده یا نوشابه که به راحتی‌ از حلقه عبور میکنند در رژیم غذایی خود تقلب کنند.

دوم اینکه، فشار اعمال شده توسط حلقه به معده میتواند منجر به عدم تحمل غذا و با علائمی‌ نظیر بازگشت غذا به گلو، حالت تعوع، استفراغ‌های مکرر یا بازگشت اسید به مری همراه باشد.

این امر میتواند وضعیت اختلالات غذایی را بدتر یا اختلال جدیدی را به وجود آورد.

حلقه گذاری معده همچنین در بین تمامی‌ روش‌های جراحی کاهش وزن دارای بالا‌ترین نرخ “ جراحی مجدد “ می‌باشد. با این بیان، بسیاری از بیماران به منظور حذف، جایگزینی یا ترمیم حلقه جراحی‌های مجددی را میبایست انجام دهند.

تمام این موارد باعث شده است تا در این سال‌های اخیر محبوبیت حلقه گذاری معده بسیار کاهش پیدا کند.

بر اساس اعلام (ASMBS)، در سال ۲۰۱۱ حدود ۳۵.۴% جراحی‌های کاهش وزن از طریق حلقه گذاری معده بوده است، در حالی‌ که در سال ۲۰۱۷ تنها ۲.۷۷% متعلق به این نوع جراحی کاهش وزن بوده است.

 

خلاصه : جراحی‌های کاهش وزن ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی ای نظیر کاهش جذب پروتئین و ویتامین‌ها و عدم تحمل غذایی شود. ناامیدی از نتایج حاصل شده از جراحی‌های کاهش وزن میتواند منجر به افسردگی، سو مصرف الکل و مواد مخدر و حتی افزایش احتمال اقدام به خودکشی‌ شود.

 

جمع بندی در مورد جراحی‌های کاهش وزن

جراحی کاهش وزن که با نام‌های جراحی باریاتریک و جراحی متابولیک نیز شناخته میشود، شامل تغییر در سیستم گوارشی به منظور محدود کردن میزان غذای مصرفی بیمار، کاهش جذب مواد مغذی یا هر دو مورد می‌باشد.

انواع مختلفی‌ از جراحی‌های کاهش وزن وجود دارند از جمله جراحی کنار گذاری معده، لاپاروسکوپیک اسلیو گاسترکتومی، حلقه گذاری قابل تنظیم معده و انحراف بیلیوپانکراتیک با سوییچ اثنی عشر.

سه تفکر غلط درباره جراحی‌های کاهش وزن عبارتند از :

۱ : اکثر مردم پس از انجام جراحی کاهش وزن دوباره وزن خود را به دست میاورند.

۲ : جراحی کاهش وزن یک کار بسیار پر ریسک است.

۳ : این راه درمان حتی از خود چاقی نیز بدتر است.

اما در واقعیت، جراحی‌های کاهش وزن به شدت کارامد هستند، ریسک نسبتا کمی‌ دارند و عموما در بلند مدت مزایای آنها بسیار بیشتر از معایب‌شان می‌باشد.

اصلی‌‌ترین عوارض جانبی جراحی‌های کاهش وزن شامل کاهش جذب پروتئین و ویتامین ها، افزایش احتمال خودکشی‌، افسردگی و سو مصرف الکل و مواد مخدر میشود.همچنین در صورت عدم رضایت از نتایج حاصل از جراحی کاهش وزن امکان ناامیدی و سرخوردگی نیز وجود دارد.

اگرچه جراحی کاهش وزن کارامد و کم خطر می‌باشد، اما باید زمانی‌ اقدام به انجام آن کنید که تمام راه‌های دیگر به منظور کاهش وزن را امتحان کرده باشید. حتی در آن زمان، تنها در صورت داشتن ویژگی‌های زیر میتوانید این جراحی را مد نظر قرار دهید :

افرادی که حداقل دارای ۱۰۰ پوند وزن اضافه هستند، یا شاخص توده بدنی آنها حداقل ۴۰ می‌باشد.

یا افراد دارای شاخص توده بدنی ۳۵ که مبتلا به بیماری‌های جدی ای نظیر دیابت ۲ نیز میبشند.

افرادی که با روش‌های دیگر قادر نبوده اند کاهش وزن مستمر داشته باشند.

 

از طرف دیگر، در موارد زیر نباید اقدام به انجام جراحی‌های کاهش وزن کنید :

اگر فکر می‌کنید که متابولیسم شما مختل شده یا اینکه به دلایل ژنتیکی نمیتوانید کاهش وزن داشته باشید.

تمایل به تغییر رژیم غذایی یا عادات ورزشی خود ندارید.

اعتقادتان این است که رژیم غذایی و ورزش جوابگو نیست بنابراین تا کنون تصمیم به تغییر در آنها نگرفته اید.

 

واقعیت این است که برای کاهش وزن و حفظ آن پس از جراحی، شما همچنان نیازمند رژیم غذایی مناسب و ورزش میباشید. جراحی‌های کاهش وزن تنها کار را برای تغذیه کمتر آسان تر میکنند، اما این کاملا به عهده شما است که عادات غذایی خود را تغییر دهید.

4/5 - (5 امتیاز)
اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *