اینوزیتول : مزایا، عوارض جانبی و دوز
5

اینوزیتول : مزایا، عوارض جانبی و دوز

  • مکمل های بدنسازی
  • 18 سپتامبر 23
  • حسام رضائی
  • 557 بازدید
  • بدون دیدگاه

اینوزیتول ، که گاهی‌ اوقات با نام ویتامین ب۸ نیز شناخته میشود، به طور طبیعی در مواد غذایی نظیر میوه ها، حبوبات، غلات و آجیل‌ها وجود دارد .

بدن شما نیز همچنین میتواند از کربوهیدراتی که میخورید اینوزیتول را تولید کند .

اما به هر حال، تحقیقات اشاره دارند که مقادیر اضافه اینوزیتول در فرم مکمل ممکن است دارای مزایای سلامتی بسیاری باشد .

در این مقاله به طور کامل در مورد مزایا، دوز‌های پیشنهادی و عوارض جانبی احتمالی‌ مکمل اینوزیتول شرح داده خواهد شد .

اینوزیتول چیست؟

اینوزیتول که اغلب از آن به عنوان ویتامین ب۸ یاد میشود، در واقع یک ویتامین نیست بلکه نوعی قند بوده که چندین وظیفه مهم بر عهده دارد .

اینوزیتول دارای یک نقش ساختاری در بدن به عنوان یک جز اصلی‌ از غشای سلول می‌باشد .

همچنین عمل انسولین را نیز تحت تاثیر قرار میدهد، که هورمونی ضروری برای کنترل قند خون می‌باشد. به علاوه، اینوزیتول پیام رسان‌های شیمیایی در مغز نظیر سروتونین و دوپامین را نیز تحت تاثیر قرار میدهد .

اینطور تخمین زده شده که رژیم غذایی رایج در ایالات متحده حاوی حدود ۱ گرم اینوزیتول در روز می‌باشد. از منابع غنی این ماده می‌توان به غلات، حبوبات، آجیل‌ها و میوه‌ها و سبزیجات تازه اشاره کرد .

اما به هر حال، دوز‌های مکملی اینوزیتول بالاتر می‌باشد. محققان مزایای دوز‌های بالاتر تا ۱۸ گرم در روز را نیز مورد تحقیق قرار داده اند که نتایج آن امیدوار کننده و دارای عوارض جانبی اندکی‌ بوده است .

اینوزیتول

جمع بندی : اینوزیتول نوعی قند بوده که دارای نقشی‌ ساختاری در سلول‌های شما می‌باشد. همچنین هورمون انسولین و عملکرد پیام رسان‌های شیمیایی مغز را تحت تاثیر قرار میدهد .

مزایا اینوزیتول برای بدن

ممکن است دارای مزایایی برای سلامت روان باشد

اینوزیتول ممکن است به ایجاد بالانس بین مواد شیمیایی مهم در مغز کمک کند، از جمله آنهایی که حالات روحی‌ را تحت تاثیر قرار میدهند، نظیر سروتونین و دوپامین .

به شکل جالبی‌، محققان دریافته اند برخی‌ افراد دارای افسردگی، اضطراب و اختلالات جبری دارای سطح پایین تری از اینوزیتول در مغز‌شان هستند .

اگرچه تحقیقات بیشتری نیاز است، اما چندین تحقیق پیشنهاد داده اند که اینوزیتول دارای این پتانسیل است که درمانی جایگزین برای بیماری‌های مرتبط با سلامت روان باشد. همچنین اینطور به نظر می‌رسد که اینوزیتول نسبت به دارو‌های سنتی‌ دارای عوارض جانبی کمتری می‌باشد .

اختلال هراس

اگرچه تحقیقات هنوز محدود است، مکمل اینوزیتول ممکن است برای درمان اختلال هراس، که فرم شدید اضطراب می‌باشد، کمک کننده باشد .

آنهایی که دچار اختلال هراس هستند تجربه حملات وحشت زدگی متعددی را دارند، که به نوعی تجربه ناگهانی ترس شدید می‌باشد. علائم آن شامل ضربان قلب بالا، تنگی نفس، گیجی، تعریق و حس مور مور یا کرختی در دست‌ها میشود .

در یک تحقیق، به ۲۰ فرد مبتلا به اختلال هراس به مدت یک ماه یا ۱۸ گرم اینوزیتول و یا دارو‌های رایج اضطراب داده شد .

به طور مشابه، در یک تحقیق ۴ هفته‌ای، افراد پس از مصرف ۱۲ گرم اینوزیتول در روز، تجربه پنیک اتک‌های کمتری را در مقابل افرادی که از دارو‌های اضطراب مصرف کرده بودند، داشتند .

افسردگی

اینوزیتول ممکن است باعث بهبود علائم افسردگی شود، اما تحقیقات دارای نتایج ضد نقیضی بوده‌اند .

برای مثال، در یک تحقیق اولیه نشان داده شد که مصرف ۱۲ گرم مکمل اینوزیتول در روز به مدت ۴ هفته توانست باعث بهبود علائم افسردگی در افراد مبتلا شود .

اما در نقطه مقابل، تحقیقات بعدی قادر نبودند هیچگونه مزایای قابل توجهی‌ را نشان دهند .

در مجموع، هنوز شواهد کافی‌ وجود ندارد که نشان دهد آیا اینوزیتول دارای تاثیر حقیقی‌ روی افسردگی هست یا نه .

اختلال دو قطبی

همانند دیگر بیماری‌های روان، تحقیقات روی اثر اینوزیتول روی اختلال دو قطبی محدود می‌باشد. اما به هر حال، نتایج تحقیقات اولیه امیدوار کننده به نظر می‌رسد .

برای مثال، در یک تحقیق کوچک شامل کودکان دچار اختلال دو قطبی نشان داده شد که ترکیب ۳ گرم اسید‌های چرب امگا ۳ و تا ۲ گرم اینوسیتول در روز به مدت ۱۲ هفته توانست باعث کاهش علائم شیدایی و افسردگی شود .

به علاوه، تحقیقات پیشنهاد کرده‌اند که مصرف ۳-۶ گرم اینوزیتول در روز ممکن است به کاهش علائم پسوریازیس حاصل از مصرف لیتیوم کمک کند، دارویی رایج که برای درمان اختلال دو قطبی مورد استفاده قرار می‌گیرد .

جمع بندی : اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما اینوزیتول نشان داده به طور بالقوه میتواند درمانی جایگزین برای بیماری‌های روان، نظیر اختلال هراس، افسردگی و اختلال دو قطبی باشد .

اینوزیتول

ممکن است به بهبود علائم سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک کمک کند

سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک شرایطی است که در آن تعادل هورمونی در زنان به هم میریزد، که این امر ممکن است منجر به پریود‌های نامنظم و ناباروری شود. افزایش وزن، افزایش قند خون و سطح نامطلوب کلسترول و تریگلیسیرید نیز میتواند از عوارض سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک باشد .

مصرف مکمل اینوزیتول ممکن است باعث بهبود علائم سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک شود، مخصوصا اگر همراه با اسید فولیک مصرف شود .

برای مثال، تحقیقات بالینی پیشنهاد داده اند که مصرف دوز‌های روزانه اینوزیتول و اسید فولیک ممکن است به کاهش سطح تریگلیسیرید در خون کمک کند. آنها همچنین ممکن است به بهبود عملکرد انسولین کمک کرده و کمی‌ باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک شوند .

به علاوه، تحقیقات اولیه دریافته اند که مصرف ترکیبی‌ اینوزیتول و اسید فولیک ممکن است باعث بهبود تخمک گذاری در زنانی شود که به دلیل داشتن سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک دچار مشکل باروری شده‌اند .

در یک تحقیق، مصرف ۴ گرم اینوسیتول و ۴۰۰ میکرو گرم اسید فولیک در روز به مدت ۳ ماه توانست در ۶۲% زنان تحت درمان، باعث تخمک گذاری شود .

جمع بندی : اینوزیتول ممکن است باعث کاهش سطح تریگلیسیرید خون، بهبود عملکرد انسولین، کاهش فشار خون و بهبود تخمک گذاری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک شود .

ممکن است به کنترل ریسک فاکتور‌های سندرم متابولیک کمک کند

تحقیقات بالینی پیشنهاد میدهند که مصرف مکمل اینوزیتول ممکن است برای افراد دچار سندروم متابولیک مفید باشد .

سندروم متابولیک مجموعه ای از پیچیدگی‌ هاست که باعث افزایش احتمال بروز بیماری های حاد نظیر بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ میشود .

به طور دقیق تر، ۵ وضعیت مرتبط با سندروم متابولیک می‌باشد :

۱ . چربی‌ اضافه در ناحیه شکم

۲ . تریگلیسیرید بالا در خون

۳ . سطح پایین کلسترول خوب (HDL)

۴ . فشار خون بالا

۵ . قند خون بالا

در یک تحقیق بالینی یک ساله روی ۸۰ زن دچار سندروم متابولیک، مصرف ۲ گرم اینوزیتول دو بار در روز باعث کاهش تریگلیسیرید خون به طور میانگین به میزان ۳۴% و کلسترول کل به میزان ۲۲% شد. بهبود در فشار خون و قند خون نیز مشاهده شد .

به طور جالبی‌، ۲۰% زنان مصرف کننده اینوزیتول دیگر شاخصه‌های لازم برای سندروم متابولیک را در پایان تحقیقات نداشتند .

جمع بندی : اینوزیتول ممکن است از طریق کمک به کاهش سطح تریگلیسیرید، فشار خون و قند خون به کنترل ریسک فاکتور‌های متابولیک کمک کند. همچنین ممکن است باعث بهبود سطح کلسترول شود .

ممکن است از ابتلا به دیابت در طول بارداری جلوگیری کند

برخی‌ زنان تجربه قند خون بالا در طول بارداری را دارند. به این وضعیت دیابت بارداری می‌گویند و تا ۱۰% بارداری‌ها در سال در ایالات متحده را تحت تاثیر خود قرار میدهد .

در تحقیقات حیوانی، اینوزیتول به طور مستقیم مرتبط با عملکرد انسولین می‌باشد، هورمونی که تنظیم کننده سطح قند خون می‌باشد .

تنها تعداد محدودی از تحقیقات مرتبط با اینوزیتول و دیابت بارداری روی انسان‌ها موجود می‌باشد. اما به هر حال، برخی‌ تحقیقات توصیه کرده‌اند که ترکیب ۴ گرم اینوزیتول و ۴۰۰ میکرو گرم اسید فولیک روزانه در دوره بارداری ممکن است در جلوگیری از دیابت بارداری کمک کننده باشد .

اما به هر حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، در صورتی‌ که دیگر تحقیقات اثرات مشابهی نشان نداده اند .

جمع بندی : اینوزیتول در ترکیب با اسید فولیک ممکن است به جلوگیری از افزایش قند خون در دوران بارداری کمک کند، اما تحقیقات بیشتری برای تائید این اثر مورد نیاز است .

دیگر مزایای بالقوه

اینوزیتول به عنوان یک گزینه درمانی بالقوه برای بسیاری از بیماری‌ها مورد تحقیق قرار گرفته است .

علاوه بر مواردی که قبلا ذکر شد، تحقیقات نشان داده اند که این ماده میتواند برای بیماری‌های زیر مفید باشد :

سندروم دیسترس تنفسی : در نوزادان نارس، اینطور به نظر می‌رسد که اینوزیتول میتواند برای درمان مشکلات تنفسی حاصل از ریه‌های تکامل نیافته کمک کننده باشد .

دیابت نوع ۲ : یک تحقیق ابتدایی نشان میدهد که مصرف اینوزیتول و اسید فولیک روزانه به مدت ۶ ماه ممکن است به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند .

اختلال وسواس فکری – عملی‌ (OCD) : یک تحقیق کوچک پیشنهاد میدهد که مصرف ۱۸ گرم اینوزیتول در روز به مدت ۶ هفته ممکن است به کاهش علائم OCD کمک کند .

جمع بندی : اینوسیتول یک گزینه درمانی بالقوه برای نوزادان نارس دچار سندرم دیسترس تنفسی می‌باشد. همچنین ممکن است به کنترل قند خون افراد دارای دیابت نوع ۲ کمک کرده و ممکن است باعث کاهش علائم OCD شود .

در حال بارگذاری پخش کننده...

عوارض جانبی و تداخلات اینوزیتول

اینطور به نظر می‌رسد که اکثر مردم بدون مشکل میتوانند مکمل اینوزیتول را مصرف کنند .

اما به هر حال، در دوز‌های ۱۲ گرم یا بالاتر در روز یک سری عوارض جانبی خفیف گزارش شده است. از جمله آنها می‌توان به حالت تعوع، نفخ، دشواری در خواب، سردرد، گیجی و خستگی‌ اشاره کرد .

در تحقیقات تا ۴ گرم اینوزیتول روزانه توسط زنان باردار بدون بروز عوارض جانبی جدی مصرف شده، اگرچه تحقیقات بیشتری در مورد مصرف اینوزیتول توسط بانوان باردار لازم است .

همچنین در دوره شیر دهی‌، تحقیقات کافی‌ وجود ندارد که نشان دهد که مصرف این مکمل ایمن است یا خیر. اما به هر حال، اینطور به نظر می‌رسد که شیر مادر خود به طور طبیعی غنی از اینوزیتول می‌باشد .

به علاوه، مشخص نیست که مصرف بلند مدت اینوزیتول ایمن است یا خیر. در اکثر تحقیقات، مکمل اینوزیتول تنها به مدت یک سال یا کمتر مصرف شده است .

جمع بندی : اینوزیتول عوارض جانبی بسیار اندک و با شدت خفیفی دارد. برای مشخص شدن ایمنی آن در زنان باردار و شیرده و همچنین برای مصرف بلند مدت، نیازمند تحقیقات بیشتری هستیم .

دوز‌های پیشنهادی اینوزیتول

دو نوع اصلی‌ برای اینوزیتول وجود دارد، میو اینوزیتول (MYO) و دی چیرو اینوزیتول (DCI) .

اگرچه در مورد کارامد‌ترین نوع و دوز هیچ اجماع رسمی‌ وجود ندارد، اما اینطور به نظر می‌رسد که موارد زیر در تحقیقات کارامد بوده‌اند :

برای بیماری‌های روان : ۱۲-۱۸ گرم MYO در روز برای ۴-۶ هفته

برای سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک : ۱.۲ گرم DCI در روز یا ۲ گرم MYO و ۲۰۰ میکرو گرم اسید فولیک دو بار در روز به مدت ۶ ماه

برای سندروم متابولیک : ۲ گرم MYO دو بار در روز برای یک سال

برای کنترل قند خون در دیابت بارداری : ۲ گرم MYO و ۴۰۰ میکرو گرم اسید فولیک دو بار در روز در طول بارداری

برای کنترل قند خون در دیابت نوع ۲ : ۱ گرم DCI و ۴۰۰ میکرو گرم اسید فولیک یک بار در روز به مدت ۶ ماه

اگرچه این دوز‌های ذکر شده برای اینوزیتول به نظر می‌رسد که برای برخی‌ بیماری‌ها برای کوتاه مدت کمک کننده است، اما تحقیقات بیشتری لازم است تا در مورد ایمنی و کارایی آنها در دوره‌های طولانی تر بدانیم .

جمع بندی : هیچ اجماع رسمی‌ برای دوز‌های پیشنهادی اینوزیتول وجود ندارد. دوز و نوع اینوزیتول بسته به وضعیت فرد میتواند بسیار متفاوت باشد .

جمع بندی

تحقیقات پیشنهاد میدهند که اینوزیتول ممکن است به افراد دچار بیماری‌های روان و متابولیک نظیر اختلال هراس، افسردگی، اختلال دو قطبی، سندروم تخمدان پلی‌ کیستیک، سندروم متابولیک و دیابت کمک کننده باشد .

اینطور به نظر می‌رسد که این مکمل برای اکثر افراد ایمن بوده و در صورت بروز عوارض جانبی آنها خفیف خواهند بود، البته در صورتی‌ که دوز تا ۱۸ گرم در روز بالا رود عوارض ممکن است خود را نشان دهند .

اگرچه در رژیم شما احتمالا مقادیر اندکی‌ اینوزیتول دریافت می‌کنید، اما مصرف مکمل آن ممکن برای برخی‌ افراد مفید باشد .

همیشه در مورد مصرف یک مکمل ابتدا با پزشک خود مشورت‌های لازم را انجام دهید .

نویسنده:
حسام رضائی
امتیاز شما به این مطلب
5/5 - (3 امتیاز)

برچسب‌ها

پیشنهاد می‌کنیم بخوانید
اشتراک
اطلاع از
guest

0 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین پر امتیازترین
بازخورد داخلی
مشاهده تمام نظرات