اگر شما هم در اکثر موارد احساس ضعف و خستگی می کنید، ممکن است دچار کم خونی شده باشید؛ کم خونی بیماری است که موجب می شود بدن به اندازه کافی گلبول های قرمز را برای حمل اکسیژن به عضلات و سایر بافت ها نمی سازد. در ادامه این مطلب از مجله اینترنتی مکمل ها با خوراکی های خون ساز ما سعی داریم تا با معرفی انواع مواد غذایی به شما کمک کنیم تا از بروز این بیماری جلوگیری کنید. همراه ما باشید.
کم خونی در اثر کمبود هموگلوبین خون بروز می کند. هموگلوبین برای عملکرد بدن بسیار مهم است. همچنین ممکن است بدانید که هموگلوبین ارتباط نزدیکی با آهن، گلبولهای قرمز و کمخونی دارد؛ اما آیا میدانید افزایش سطح هموگلوبین مستلزم افزایش میزان جذب آهن است.
اگر شما یک گیاهخوار هستید، لازم است غذاهای غنی از آهن را در رژیم غذایی خود بگنجانید. حبوبات و محصولات مشتق آنها میتوانند منابع خوبی باشند. سویا، لوبیا قرمز و نخود حبوبات توصیه شده هستند.
[lwptoc]
خوراکی های خون ساز :
1_ جگر
بیشترین میزان آهن، ویتامین B۱۲ و فولات را میتوان در جگر یافت کرد. جگر گوسفند حاوی بیشترین میزان ویتامین B۱۲ است. این ماده همچنین منبع مهمی از فولات، آهن و ویتامین C است.
جگر گاو، بوقلمون و مرغ نیز غنی از آهن، ویتامین C و B۱۲ و فولات هستند.
2_ گوشت گاو
همانطور که میدانید آهن نقش بسیار زیادی در روند ساخت گلوبول های قرمز و هموگلوبین دارد. گوشت گاو بدون چربی منبعی غنی از آهن است.
3_ سینه مرغ
سینه مرغ نیز منبعی غنی از آهن است که با توجه به مقدار کم چربی موجود در آن با رژیم های بسیاری هماهنگی دارد.
4_ صدف
صدفها غنیترین منبع طبیعی آهن هستند. این ماده غذایی سرشار از آهن، ویتامین C و ویتامین B۱۲ است که به راحتی میتواند مواد مورد نیاز بدن را تامین کند و نیاز شما را از مصرف مواد غذایی دیگری برای تامین این ویتامین ها از بین ببرد.
5_ سویا
سویا حاوی مواد مغذی بسیاری است که از جمله آنها می توان به آهن، فولات و ویتامین C اشاره کرد.
6_ برنج قهوهای
برنج قهوهای نیز یکی از بهترین مواد غذایی برای مقابله با کم خونی است، زیرا منبعی غنی از آهن است که میتواند بدن شما را از مصرف مواد غذایی دیگر برای تامین آهن مورد نیاز بدن در طول شبانه روز بی نیاز سازد.
7_ میوههای خشک
زردآلو خشک، کشمش و خرما منابعی غنی از آهن هستند. به غیر از آهن، میوههای خشک حاوی فیبر و ویتامینهای ضروری نیز هستند که این ماده غذایی را به بهترین میانوعده برای افراد تبدیل می کند.
8_ توتفرنگی
برای افرادی که کمبود هموگلوبین دارند توت فرنگی و انوااع دیگر بری ها معجزه می کند که از دیگر فواید این ماده غذایی میتوان به ایجاد آهن و افزایش جذب آهن در بدن اشاره کرد.
9_ آلو
مصرف آبمیوه آلو و خود میوه آلو، روشی مؤثر برای افزایش سطح هموگلوبین است. این میوه غنی از آهن، فیبر و ویتامین C بوده و به تولید سلولهای قرمز خون کمک میکند.
10_ سیب
سیبها غنی از آهن و چندین مواد مغذی دیگر هستند و باعث میشوند بدن هموگلوبین تولید کند. بهتر است روزانه یک عدد سیب بخورید تا به سلامتی خود و جلوگیری از بروز بیماری کم خونی نیز کمک کرده باشید.
11_ انار
انار سرشار از آهن، کلسیم، پروتئین، کربوهیدرات، فیبر و چندین ویتامین و مواد معدنی دیگر است. به همین دلیل مصرف انار اغلب برای افرادی که سطح هموگلوبین کمی دارند توصیه میشود.
از مهمترین خواص انار میتوان به پیشگیری از دیابت و کنترل فشار خون اشاره کرد!
12_ خرمالو
میوههای نارنجی رنگ، منبعی سرشار از آهن، ویتامین C، آنتیاکسیدانها و چندین مواد مغذی دیگر هستند که برای تامین مواد مورد نیاز بدن بسیار مفید و کارا هستند.
13_ شاهتوت
شاهتوت یک جایگزین غذایی سالم و خوشمزه برای مبتلایان به دیابت است، برای افرادی که کمبود هموگلوبین دارند نیز مناسب است.شاه توت سرشار از آهن است که برای جلوگیری از بروز بیماری کم خونی بسیار مفید است.
14_ چغندر
چغندر اغلب به دلیل دارا بودن فولات زیاد، برای تقویت هموگلوبین توصیه میشود. چغندر همچنین منبعی غنی از ویتامین C و آهن است.
15_ سیبزمینی
وجود آهن و ویتامین C در سیبزمینی، آن را به یکی از مواد غذایی خون ساز تبدیل کرده است.
16_ بروکلی
بروکلی سرشار از آهن است که به ساخت گولبول های قرمز خون بسیار کمک می کند. کلم بروکلی حاوی مواد مغذی مهم دیگری مانند منیزیم و ویتامینهای A و C نیز هست.
17_ اسفناج
اسفناج بهترین گزینه گیاهی برای افرادی است که به دنبال تقویت کنندهای برای هموگلوبین میگردند. اسفناج بهترین تامین کننده آهن در سبزی جات است.
مرتبط بخوانید : نشانه های کمبود ویتامین
18_ تخممرغ
مصرف تنها یک عدد تخممرغ می تواند ویتامین، B12، فولات و آهن مورد نیاز شما در طول شبانه روز را تامین کند.
19_ شکلات تلخ
مصرف شکلات تلخ به راحتی میتواند سطح هموگلوبین بدن را تقویت کند، زیرا آهن مورد نیاز بدن شما برای انجام فعالیت های روزانه را در اختیارتان می گذارد.
20_ آجیل
بادام، بادام زمینی، فندق و گردو همگی منابعی غنی از آهن هستند. آنها بسیار خوشمزه اند و سرشار از آهن و فیبر نیز هستند. توصیه می شود که از این تنقلات به عنوان یک میانوعده سالم و مغذی استفاده کنید و آن ها را جایگزین مواد مضر و پر کالری کنید.
21_ جوی دو سر
یک فنجان بلغور جوی دو سر شامل ویتامین های گروه ب از جمله ویتامین B12 است که می تواند برای مبتلایان به کم خونی ناشی از این ویتامین مفید باشد.
تنها مصرف روزانه 2 قاشق غذاخوری جو دو سر، 2/5 میلی گرم از آهن مورد نیاز بدن را تامین می کند.
22_ عسل
این ماده طبیعی بسیار موثر و مفید است. عسل سرشار از ویتامین و آهن است که نقش زیادی در عملکرد بدن دارند. منیزیم و مس موجود در عسل نیز می تواند میزان گلبول های قرمز بدن را افزایش دهد.
23_ کره بادام زمینی
بادام زمینی یکی از منابع غنی از ویتامینE است سرشار از منابع آنتی اکسیدانی قدرتمند بوده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
همچنین، بادام زمینی مقدار زیادی آهن دارد که برای تقویت و زیاد شدن گلبول های قرمز خون بسیار مفید و ضروری است. این ماده خوراکی فوق العاده خوشمزه سرشار از آهن بوده که برای تامین آهن مورد نیاز ببدن در طول شبانه روز کفایت می کند.
نشانه های کم خونی :
شایعترین علائم کمبود هموگلوبین شامل خستگی، تنگی نفس، سرگیجه، سردرد و درد در قفسه سینه است. کمبود هموگلوبین میتواند عواقبی جدی به دنبال داشته باشد و بر سیستم قلب و عروق فرد تأثیر بگذارد. پس در صورت مشاهده این علائم بهتر است که از خوراکی های خون ساز و یا انواع مکمل های مفید در این زمینه استفاده کنید.