دوکوزاهگزانوییک اسید یا (DHA) یک نوع چربی امگا ۳ میباشد .
همانند ایکوزاپنتانوییک اسید (EPA)، این اسید چرب نیز به وفور در ماهیهای چرب نظیر سالمون و آنچوی یافت میشود .
بدن شما تنها به مقدار کمی میتواند DHA از دیگر اسیدهای چرب تولید کند، بنابراین شما نیازمند دریافت مستقیم آن از طریق مواد غذایی یا مکمل هستید .
EPA و DHA با هم ممکن است به کاهش التهابات و کاهش ریسک بروس بیماریهای مزمن نظیر بیماری قلبی کمک کنند. اما دوکوزاهگزانوییک اسید خود به تنهایی میتواند حمایت کننده عملکرد قلب و سلامت چشمها باشد .
در ادامه ۱۲ مزیت DHA با پشتوانه علمی شرح داده خواهد شد .
۱ . کاهش ریسک بروز بیماری قلبی
چربیهای امگا ۳ عموما برای سلامت قلب توصیه میشوند .
در اکثر تحقیقات به جای بررسی تکی هر کدام از اسیدهای چرب DHA و EPA، آنها را با هم تست کردهاند .
معدود تحقیقاتی که دوکوزاهگزانوییک اسید را به صورت تکی تست کردهاند نشان میدهند که این اسید چرب ممکن است در زمینه بهبود چندین نشانگر سلامت قلب کارامد تر از EPA باشد .
در یک تحقیق روی ۱۵۴ بزرگسال دچار چاقی، دوز روزانه ۲۷۰۰ میلی گرم دوکوزاهگزانوییک اسیدبه مدت ۱۰ هفته توانست باعث افزایش ۵.۶ درصدی شاخص امگا ۳ شود – که یک نشانگر سطح امگا ۳ در خون میباشد که مرتبط با کاهش ریسک مرگ ناگهانی مرتبط با قلب میباشد .
اما همان میزان دوز از EPA در همان افراد شرکت کننده تنها توانست به میزان ۳.۳ درصد شاخص امگا ۳ را افزایش دهد .
DHA همچنین توانست بیشتر از EPA باعث کاهش سطح تریگلیسیرید شود – ۱۳.۳% در برابر ۱۱.۹% – و همچنین توانست سطح کلسترول خوب HDL را به میزان ۷.۶% درصد افزایش دهد .
قابل ذکر است که DHA میتواند سطح کلسترول بد LDL را نیز افزایش دهد اما نکته اینجاست که این افزایش عمدتا در تعداد ذرات بزرگ LDL میباشد که بر خلاف ذرات کوچک و چگال LDL مرتبط با افزایش ریسک بیماری قلبی نیستند .
جمu بندی : هم DHA و هم EPA میتوانند حمایت کننده سلامت قلب باشد، اما DHA ممکن است در افزایش شاخص امگا ۳، کاهش سطح تریگلیسیرید و بهبود پروفایل کلسترول کارامدتر باشد .
۲ . بهبود علائم ADHD
اختلال کم توجهی بیش فعالی (ADHD) – که شاخصه آن رفتارهای عجولانه و دشواری در تمرکز میباشد – عموما در کودکی آغاز شده اما اغلب در بزرگسالی نیز ادامه میابد .
DHA به عنوان چربی امگا ۳ اصلی در مغز هنگام انجام کارهای ذهنی میتواند به افزایش جریان خون در مغز کمک کند . تحقیقات نشان داده اند که کودکان و بزرگسالان دچار ADHD عموما دارای سطح کمتری از DHA در خون خود هستند .
در یک مروری که اخیرا انجام شده، در هفت تحقیق از نه تحقیقی که روی اثر مکمل DHA در کودکان مبتلا به ADHD انجام شده نشان دهنده مقداری بهبود بوده است – از جمله در زمینه توجه یا رفتار .
برای مثال، در یک تحقیق بزرگ ۱۶ هفته ای روی ۳۶۲ کودک، آنهایی که روزانه ۶۰۰ میلی گرم DHA مصرف کرده بودند شاهد کاهش ۸ درصدی رفتارهای عجولانه بر طبق نظر والدینشان بودهاند – که این میزان نشان دهنده کاهش دو برابری نسبت به گروه دارونما بوده است .
در یک تحقیق ۱۶ هفته ای دیگر روی ۴۰ پسر مبتلا به ADHD، مصرف ۶۵۰ میلی گرم روزانه از ترکیب DHA و EPA در کنار داروهای رایج ADHD توانست باعث کاهش ۱۵ درصدی مشکلات توجه شود، در حالی که این مشکلات در گروه دارونما ۱۵ درصد افزایش یافته بود .
جمع بندی : کودکان و بزرگسالان دچار ADHD معمولا دارای سطح پایین تری از DHA در خون خود هستند، که دارای نقشی کلدیدی در عملکرد مغز میباشد. اکثر تحقیقات بررسی کننده اثر مکملهای DHA در کودکان مبتلا به ADHD نشان دهنده بهبود وضعیت رفتاری و توجه هستند .
۳ . کاهش ریسک زایمان زودرس
به دنیا آمدن نوزاد قبل از ۳۴ هفته بارداری را به عنوان زایمان زودرس در نظر میگیرند و احتمال بروز مشکلات سلامتی در نوزاد را افزایش میدهد .
در یک آنالیز انجام شده روی دو تحقیق بزرگ اینطور یافت شد که زنان مصرف کننده دوکوزاهگزانوییک اسیدبا دوز ۶۰۰-۸۰۰ میلی گرم در روز در طول بارداری شاهد کاهش احتمال زایمان زودرس به میزان بیش از ۴۰% در ایالات متحده و ۶۴% در استرالیا در مقایسه با گروه مصرف کننده دارونما بودند .
بنابراین، بسیار مهم است که هنگام بارداری اطمینان حاصل کنید که به میزان کافی DHA مصرف خواهید کرد – چه از طریق رژیم یا مکمل یا هر دو .
برای رسیدن به این سطح، به خانمهای باردار توصیه میشود در هفته ۸ انس (۲۲۶ گرم) ماهی غنی از امگا ۳ و با جیوه کم مصرف کنند. اگرچه اکثر بانوان از ویتامینهای دوره بارداری استفاده میکنند، اما به یاد داشته باشید که برخی از این محصولات فاقد DHA هستند، بنابراین لیبل محصول را به دقت بررسی کنید .
جمع بندی : ۶۰۰-۸۰۰ میلی گرم دوکوزاهگزانوییک اسیددر طول بارداری میتواند ریسک زایمان زودرس را به میزان بسیار زیادی کاهش دهد. به یاد داشته باشید که برخی مکملهای ویتامین دوره بارداری فاقد DHA هستند .
۴ . مبارزه با التهابات
چربیهای امگا ۳ از جمله DHA دارای خواص ضد التهابی هستند .
افزایش مصرف دوکوزاهگزانوییک اسیدمیتواند باعث کاهش التهاب بیش از حد حاصل از مصرف مقادیر زیاد چربیهای امگا ۶ شود که معمولا این چربیها در رژیمهای غربی رایج که سرشار از روغن سویا و ذرت هستند یافت میشوند .
خواص ضد التهابی DHA ممکن است باعث کاهش ریسک بروز بیماریهای مزمن که با افزایش سن ظهور پیدا میکنند، نظیر بیماریهای قلبی و پیوره، شود و همچنین میتواند باعث بهبود بیماریهای خود ایمنی نظیر آرتوروز شود که باعث درد شدید مفاصل میشود .
برای مثال، در یک تحقیق ۱۰ هفته ای روی ۳۸ بیمار مبتلا به آرتروز، مصرف روزانه ۲۱۰۰ میلی گرم دوکوزاهگزانوییک اسیدتوانست باعث کاهش تعداد مفاصل ورم کرده به میزان ۲۸% در مقایسه با گروه دارونما شود .
اگرچه تحقیقات قبلی نشان داده اند که مصرف ترکیبی DHA و EPA توانسته به بهبود علائم آرتروز کمک کند، اما این اولین تحقیقی است که نشان میدهد DHA به تنهایی نیز میتواند باعث کاهش التهاب و بهبود علائم شود .
جمع بندی : مصرف DHA ممکن است باعث کاهش التهاب و کاهش اثرات التهابی مقادیر بیش از حد امگا ۶ در بدن شود. همچنین دوکوزاهگزانوییک اسید ممکن است به کاهش علائم بیماری هایی نظیر آرتروز و بیماری قلبی شود .
۵ . حمایت از ریکاوری عضلات پس از ورزش
ورزش پر فشار میتواند باعث التهاب ماهیچهها و کوفتگی شود. دوکوزاهگزانوییک اسید به تنهایی یا در ترکیب با EPA ممکن است به کاهش کوفتگی عضلات و محدودیت در دامنه حرکتی پس از ورزش کمک کند که بخشی از این اثر به دلیل خواص ضد التهابی آن میباشد .
در یک تحقیق، ۲۷ خانم مصرف کننده ۳۰۰۰ میلی گرم DHA در روز به مدت یک هفته تجربه کاهش ۲۳ درصدی کوفتگی پس از انجام جلو بازو هالتر نسبت به گروه دارونما را داشتند .
همینطور هنگامی که ۲۴ مرد ۲۶۰ میلی گرم DHA و ۶۰۰ میلی گرم EPA را روزانه به مدت هشت هفته مصرف کردند، آنها شاهد هیچ کاهشی در دامنه حرکتی پس از انجام حرکات تقویت کننده ساعد خود نبودند، در حالی که مردان حاضر در گروه دارونما شاهد کاهش دامنه حرکتی مفصل خود به میزان ۱۸% بودند .
جمع بندی : DHA به تنهایی یا در ترکیب با EPA ممکن است به کاهش کوفتگی عضلات و محدودیت در دامنه حرکتی پس از ورزش کمک کند که بخشی از این اثر به دلیل خواص ضد التهابی آن میباشد .
۶ . کمک به برخی مشکلات چشمی
اکنون همانند گذشته دیگر این یقین وجود ندارد که چربیهای امگا ۳ میتوانند به دژنراسیون لکه زرد حاصل از افزایش سن کمک کنند یا خیر، اما ممکن است به بهبود خشکی چشم و رتینوپاتی کمک کنند .
به علاوه، در دو تحقیقی که اخیرا انجام شده اینطور اعلام شده که DHA ممکن است به کاهش ناراحتی لنزهای تماسی و ریسک ابتلا به گلوکم کمک کند .
در یک تحقیق ۱۲ هسته ای روی لنزهای تماسی، ۶۰۰ میلی گرم DHA و ۹۰۰ میلی گرم EPA در روز توانست به میزان ۴۲% باعث بهبود ناراحتی چشم شود – که این میزان با بهبود حاصل از مصرف قطرههای چشم کورتیکواستروئیدی برابری میکند .
به علاوه، ۵۰۰ میلی گرم DHA و ۱۰۰۰ میلی گرم EPA در روز به مدت سه ماه توانست به میزان ۸% فشار چشم در افراد سالم را کاهش دهد. فشار چشم بالا یک ریسک فاکتور برای گلوکوم میباشد، بیماری ای که به تدرج بیماری را از بین میبرد .
جمع بندی : DHA ممکن است به بهبود برخی بیماریهای چشم نظیر خشکی چشم و رتینوپاتی دیابتی کمک کند. همچنین ممکن است بتواند به کاهش ناراحتی حاصل از لنزهای تماسی و کاهش فشار چشم کمک کند، ریسک فکتوری که میتواند باعث ایجاد گلوکوم شود .
۷ . ممکن است ریسک ابتلا به برخی سرطانها را کاهش دهد
التهاب مزمن یک ریسک فاکتور برای سرطان میباشد. مصرف بیشتر چربیهای امگا ۳ از جمله دوکوزاهگزانوییک اسید با کاهش ریسک ابتلا به چندین سرطان از جمله سرطان روده، پانکراس، سینه و پروستات مرتبط بودهاند .
DHA ممکن است به دلیل خواص ضد التهابی خود به کاهش ریسک بروز سرطان شود. تحقیقات سلولی همچنین نشان میدهند که این اسید چرب ممکن است رشد سلولهای سرطانی را سرکوب کند .
به علاوه، تعداد اندکی از تحقیقات نشان داده اند که دوکوزاهگزانوییک اسید ممکن است مزیتهای شیمی درمانی را تقویت کند. اما به هر حال، این تحقیقات فعلا آزمایشگاهی هستند و دانشمندان در تلاشند تا درک کنند که DHA چگونه در این زمینه کمک میکند .
تحقیقات نشان میدهند که دوکوزاهگزانوییک اسید ممکن است به بهبود اثر داروهای ضد سرطانی کمک کرده و با سلولهای سرطانی مبارزه کند اما تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است .
جمع بندی : مصرف بیشتر روغنهای ماهی از جمله دوکوزاهگزانوییک اسید مرتبط با کاهش ریسک بروز چندین سرطان از جمله سرطان روده، سینه و پروستات بوده است. تحقیقات اولیه نشان داده اند که DHA ممکن است باعث تقویت مزایای شیمی درمانی شود اما تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است .
۸ . ممکن است به جلوگیری یا کند کردن آلزایمر کمک کند
DHA مهم ترین چربی امگا ۳ برای مغز و همچنین برای عملکرد سیستم عصبی که شامل مغز نیز میشود ضروری میباشد .
تحقیقات نشان داده اند که افراد دچار آلزایمر دارای سطح پایین تری از دوکوزاهگزانوییک اسیددر مغزشان نسبت به دیگر افراد سالمندی که عملکرد مغز خوبی نشان میدهند، هستند .
به علاوه، در یک مرور انجام شده روی ۲۰ تحقیق مشاهده ای، مصرف بیشتر چربیهای امگا ۳ مرتبط با کاهش ریسک زوال عملکرد مغزی بودهاند – شاخصه ای از انواع مختلف زوال عقل از جمله آلزایمر .
اما به هر حال در ۱۳ تحقیقی که روی اثر مکملهای امگا ۳ در افراد دچار زوال عقل انجام شده، هشت تحقیق نشان دهنده بهبود در عملکرد ذهنی هستند در حالی که در ۵ تحقیق اینگونه نبوده است .
شواهد نشان میدهند که مصرف دوکوزاهگزانوییک اسید و دیگر مکملهای امگا ۳ ممکن است قبل از کاهش شدید عملکرد مغزی و تداخل با فعالیتهای روزانه بهترین اثر را داشته باشند .
جمع بندی : DHA برای عملکرد مغز بسیار مهم بوده و مصرف بیشتر امگا ۳ ممکن است باعث کاهش ریسک بروز انواع مختلف زوال عقل از جمله آلزایمر در شما شود. مشخص نیست که آیا دوکوزاهگزانوییک اسید میتواند پیشروی آلزایمر را آهسته کند یا خیر اما مصرف زودتر آن میتواند شانس موفقیت را افزایش دهد .
۹ . کاهش فشار خون و بهبود گردش خون
DHA باعث بهبود گردش خون میشود و ممکن است عملکرد اندوتلیال را بهبود دهد – که به قابلیت گشاد شدن رگهای خونی گفته میشود .
در یک مرور انجام شده روی ۲۰ تحقیق اینطور یافت شد که DHA و EPA ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند، اما هر کدام از این اسیدهای چرب ممکن است جنبههای مختلفی را تحت تاثیر قرار دهند .
دوکوزاهگزانوییک اسید میتواند فشار خون دیاستولیک را به طور میانگین به میزان ۳.۱ میلیمتر جیوه کاهش دهد، اما EPA میتواند فشار خون سیستولیک را به طور میانگین به میزان ۳.۸ میلیمتر جیوه کاهش دهد. اگرچه افزایش فشار سیستولیک ریسک فاکتور بزرگ تری برای بیماری قلبی نسبت به فشار خون دیاستولیک در افراد بالای ۵۰ سال میباشد، اما افزایش فشار دیاستولیک نیز ریسک بروز حمله قلبی و سکته را افزایش میدهد .
جمع بندی : DHA ممکن است از عملکرد شریان ها، بهبود گردش خون و کاهش فشار خون حمایت کند. این امر همچنین ممکن است به کاهش حملات قلبی و سکته نیز کمک کند .
۱۰ . کمک به نمو نرمال مغز و چشم در کودکان
دوکوزاهگزانوییک اسید برای نمو مغز و چشم کودکان ضروری میباشد. این ارگانها در طول سه ماه آخر بارداری و چند سال اول زندگی به سرعت رشد میکنند .
بنابراین، بسیار مهم است که خانمها مقدار مناسبی DHA در طول دوران بارداری و همچنین دوران شیردهی مصرف کنند .
در یک تحقیق انجام شده روی ۸۲ نوزاد، سطح دوکوزاهگزانوییک اسید مادران قبل از تولد نوزاد ۳۳% از تفاوت در قابلیت حل مشکل نوزاد در یک سالگی را تشکیل میدهد، که این امر نشان دهنده رابطه بین مصرف بالاتر DHA در مادران و افزایش توانایی حل مشکل در فرزندانشان میباشد .
همچنین نوزادان نارس نیاز بیشتری به دوکوزاهگزانوییک اسید دارند زیرا بخش اعظمی از این چربی در سه ماهه آخر بارداری به نوزاد میرسد .
در یک تحقیق روی ۳۱ نوزاد نارس، دوز روزانه ۵۵ میلیگرم به ازای هر پوند (۱۲۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم) از دوکوزاهگزانوییک اسید به مدت یک ماه پس از تولد باعث جلوگیری از آن کاهش سطح دوکوزاهگزانوییک اسید ای شد که معمولا در نوزادان نارس پس از تولد دیده میشود .
جمع بندی : دوکوزاهگزانوییک اسید برای نمو مغز و چشم نوزاد بسیار مهم است. دوکوزاهگزانوییک اسید مادر در طول بارداری به جنین خود میرسد – مخصوصا در سه ماهه آخر – و همچنین از طریق شیر دادن نیز این اسید چرب به نوزاد خواهد رسید. نوزادان نارس ممکن است از مصرف مکمل DHA بهرهمند شوند .
۱۱ . حمایت از سلامت سیستم تولید مثل مردان
تقریبا ۵۰% موارد ناباروری مرتبط با فاکتورهایی از سلامت سیستم تولید مثل مردان میباشد و مصرف چربیهای غذایی نشان داده که میتواند روی سلامت اسپرم تاثیر گذار باشند .
در واقع، سطح دوکوزاهگزانوییک اسید پایین در اکثر موارد دلیل اسپرم با کیفیت پایین بوده و این مشکل به وفور در مردان با مشکل ناباروری دیده میشود .
دریافت مقادیر کافی DHA هم از تعداد اسپرم (درصد اسپرم زنده و سالم در مایع معنی) و هم تحرک اسپرم که روی بارداری تاثیر گذار است حمایت میکند .
جمع بندی : بدون مقادیر کافی دوکوزاهگزانوییک اسید ، سلامت و تحرک اسپرم به مخاطره می افتد که این امر میتواند قدرت باروری مردان را کاهش دهد .
۱۲ . ممکن است به حفظ سلامت ذهنی کمک کند
تا ۲۰% آمریکاییها با افسردگی خفیف و حدود ۲ تا ۷ درصد آنها دارای افسردگی شدید هستند .
دریافت مقادیر کافی DHA و EPA مرتبط با کاهش ریسک بروز افسردگی میباشد .
در یک تحقیق انجام شده روی تقریبا ۲۲۰۰۰ بزرگسال در نروژ، آنهایی که روزانه روغن جگر ماهی کاد (حاوی ۳۰۰-۶۰۰ میلی گرم از EPA و DHA) مصرف کرده بودند ۳۰% کمتر از کسانی که این کار نکرده بودند در مرز بروز علائم افسردگی بودند .
اگرچه این تحقیق اثبات کننده علت و معلول نیست، اما دیگر تحقیقات نیز نشان میدهند که DHA و EPA ممکن است ریسک بروز افسردگی را کاهش دهد .
EPA و DHA به افزایش سطح سروتونین کمک میکند، یک پیام رسان عصبی که به حفظ تعادل حال روحی شما کمک میکند. همچنین اثرات ضد التهابی این چربیهای امگا ۳ روی سلولهای عصبی ممکن است ریسک بروز افسردگی را کاهش دهد .
جمع بندی : مقادیر کافی EPA و DHA مرتبط با کاهش ریسک بروز افسردگی هستند. این چربیها از سروتونین حمایت میکنند – یک پیام رسان عصبی که حفظ تعادل روحی شما کمک میکند. به علاوه، آنها دارای اثر ضد التهابی روی سلولهای عصبی هستند که ممکن است ریسک بروز افسردگی را کاهش دهند .
چه دوزی از DHA نیاز دارید؟
متخصصان هیچ مقدار مجاز روزانه ای برای دوکوزاهگزانوییک اسید تعیین نکردند، اما ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلی گرم DHA به علاوه EPA در روز عموما برای حفظ سلامت مناسب توصیه میشود. این میزان را میتوان از ماهی، مکمل یا ترکیبی از هر دو تامین کرد .
هیچ رقمی برای حداکثر میزان مجاز مصرف دوکوزاهگزانوییک اسید تعیین نشده است، اما سازمان غذا و دارو توصیه کرده که مجموع مصرف DHA و EPA از تمام منابع بیش از ۳۰۰۰ میلی گرم در روز نشود، به طوری که حداکثر ۲۰۰۰ میلی گرم از این مقدار از مکمل تامین شود .
با این حال، دوزهای مصرفی در برخی تحقیقات بالاتر بوده و سازمان ایمنی غذایی اروپا مدعی شده که دوزهای روزانه تا ۵۰۰۰ میلی گرم از EPA و DHA اینطور به نظر میرسد که ایمن است .
بهتر است برای بیماریهای خاص یا در صورت تمایل به مصرف دوزهای بالا با پزشک در مورد دوزهای مکمل امگا ۳ صحبت کنید .
جمع بندی : برای حفظ سلامت عمومی مطلوب، به میزان ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم روزانه از DHA به علاوه EPA از طریق ماهی، مکمل یا هر دو مصرف کنید. برای برخی شرایط سلامتی خاص، پزشک ممکن است دوزهای بالاتری را برای شما تجویز کند .
پیشگیریها و عوارض جانبی احتمالی
اگر دچار مشکل سلامتی خاصی هستید یا در حال مصرف دارو میباشد، قبل از مصرف مکمل دوکوزاهگزانوییک اسید با پزشک خود مشورت کنید .
دوزهای بالای DHA و EPA میتواند باعث رقیق شدن خون شود، بنابرین اگر در حال مصرف داروهای رقیق کننده خون هستید یا یک عمل جراحی پیش رو دارید، پزشک تان ممکن است توصیه به عدم مصرف روغن ماهی کند یا حتی ممکن است شما را دقیق تر تحت نظر قرار دهند .
اگر به ماهی آلرژی دارید، پزشک تان ممکن است شما از مصرف مکمل روغن ماهی من کند، اگرچه که روغنهای ماهی بسیار خالص ممکن است مشکلی ایجاد نکنند. جلبک یک منبع غیر ماهی از دوکوزاهگزانوییک اسید بوده که در برخی مکملها استفاده میشود .
دیگر عوارض جانبی احتمالی DHA میتواند شامل ایجاد مزه ماهی در دهان و آروق زدن باشد. انتخاب مکملهای با خلوص بالا و فریز کردن کپسولها ممکن است این عوارض جانبی را به حداقل برساند .
جمع بندی : اگر دچار مشکل سلامتی خاصی هستید، در حال مصرف دارو هستید یا نسبت به ماهی آلرژی دارید، DHA و دیگر مکملهای روغن ماهی را زیر نظر پزشک مصرف کنید. فریز کردن کپسولهای روغن ماهی ممکن است باعث کاهش تام ماهی و آروق زدن شود .
سخن پایانی
دوکوزاهگزانوییک اسید یک اسید چرب امگا ۳ میباشد که شما میبایست آن را از طریق مواد غذایی، مکملها یا هر دو دریافت کنید، زیرا که بدن شما مقادیر زیادی از آن را نمیتواند به خودی خود تولید کند .
این اسید چرب ممکن است به جلوگیری یا بهبود وضعیت بیماریهای حاد کمک کند، از جمله بیماری قلبی، برخی سرطان ها، آلزایمر، افسردگی و بیماریهای التهابی نظیر آرتروز .
دوکوزاهگزانوییک اسید همچنین برای سلامت اسپرم و یک بارداری سالم ضروری است، چون میتواند باعث کاهش ریسک بروز زایمان زودرس و نمو مناسب مغز و چشم نوزاد شود. همچنین ممکن است علائم ADHD را نیز بهبود دهد .
برای حفظ سلامت عمومی مطلوب، هدف شما میبایست مصرف ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم DHA به علاوه EPA روزانه از طریق غذا، مکمل یا هر دو باشد .
توضیحات کامل وعالی بود👏👏
❤️❤️❤️