یک کورونا ویروس جدید شناخته شده به نام (2019-nCoV) در چین گسترش یافته است و اکنون به چندین کشور دیگر هم رسیده است. در اینجا مطالبی که باید بدانید را برای شما بازگو خواهیم کرد.
کورونا ویروس چیست؟
کورونا ویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند همانند سرما خوردگی باعث ایجاد بیماریهای تنفسی هستند. اکثر مردم در مقطعی از زندگی خود مبتلا به کورونا ویروسها شدهاند، اما علائم آن معمولا خفیف تا متوسط میباشد. در برخی موارد، این ویروسها میتوانند باعث ایجاد بیماری هایی در ناحیه پایینی راه هواوی نظیر ذات الریه و برونشیت شوند.
این ویروسها بین حیوانات در سراسر جهان شایع میباشند، اما تنها چندتای آنها به انسانها نیز سرایت میکنند. در موارد نادر، کورونا ویروسها میتوانند تکامل پیدا کرده و از حیوانات به انسانها منتقل شوند. این همان موردی است که در مورد دو کورونا ویروس دیگر یعنی (MERS-CoV) و (SARS-Cov) روی داد، که هر دو آنها دارای علائم شدیدتری بودند.
کورونا ویروس جدید از کجا آمده است؟
از زمانی که ویروس برای اولین بار در مردم ووهان چین به واسطه حضور در مراکز خرید حیوانات (مرکزی به نام هوانان) ظهور پیدا کرد، مقامات تنها در همین حد گفتهاند که احتمالا این ویروس از حیوانات به انسانها منتقل شده است. در یک تحقیق جدید، محققان توالی ژنتیکی (2019-nCoV) را با توالی ژنتیکی دیگر ویروسهای موجود مقایسه کردند و دریافتند که کورونا ویروس جدید بیشترین رابطه را با دو کورونا ویروسی دارد که منشا آنها از خفاش بوده است. هر دو آن کورونا ویروسها دارای ۸۸% مشابهت در توالی ژنتیکی خود با (2019-nCoV) بودهاند.
بر اساس این نتایج، محققان گفتهاند که احتمالا منشا (2019-nCoV) نیز از خفاش میباشد. اما با این حال، هیچ خفاشی در مرکز فروش هوانان به فروش نمیرسه است. در یک تحقیق دیگر مارها را منشا احتمالی (2019-nCoV) تشخیص داده اند که در مرکز هوانان نیز به فروش میرسیده است. اما به هر حال، برخی متخصصان از این تحقیق انتقاد کردهاند، و گفتهاند که هنوز مشخص نیست که آیا کورونا ویروس میتواند به مارها منتقل شود یا خیر.
آیا کورونا ویروس میتواند بین مردم شیوع پیدا کند؟
بله، در چین و برخی کشورهای دیگر گزارش شده است که این ویروس میتواند بین افراد منتقل شود و بر اساس اعلام سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری در تاریخ ۳۰ ژانویه اولین مورد مبتلا به این ویروس در ایالات متحده آمریکا نیز شناسایی شده است.
از لحاظ چگونگی انتقال این ویروس به افراد، سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری اعلام کرده است که کورونا ویروسهای انسانی عمدتا از طریق روشهای زیر از فرد بیمار به افراد دیگر منتقل میشوند :
۱ : از طریق هوا (ذرات ویروسی حاصل از سرفه یا عطسه)
۲ : روابط شخصی نزدیک (لمس کردن یا دست دادن)
۳ : وجود ذرات ویروسی روی اشیا یا سطوح و سپس لمس دهان، بینی و چشمها قبل از شستشوی دست ها
۴ : و در موارد نادر از طریق مدفوع آلوده
این ویروس چگونه در بین مردم همه گیر میشود؟
به منظور اینکه این ویروس بتواند همه گیر شود، نیازمند سه چیز است : آلوده کردن موثر انسان ها، تکثیر در انسانها و سرایت آسان به افراد دیگر. در حال حاضر، مشخص نیست که میزان آسانی سرایت این ویروس بین افراد چه میزان میباشد.
به منظور تعیین اینکه این ویروس چقدر آسان میتواند همه گیر شود، دانشمندان باید این امر را از طریق تعیین “ رقم پایه تولید مثل “ یا به اختصار (R0) محاسبه کنند. با این روش به طور تخمینی تعداد متوسط افرادی که میتوانند ویروس را از یک فرد بگیرند مشخص میشود. در یک تحقیق منتشر شده در ۲۹ ژانویه در (NEJM) تخمین زده شد که میزان (R0) برای کورونا ویروس جدید ۲.۲ میباشد، به این معنی که هر فرد آلوده به طور متوسط میتواند ویروس را به ۲.۲ فرد دیگر منتقل کند. این امر مشابه تخمینهای پیشین میباشد که میزان (R0) به طور متوسط بین ۲ و ۳ بوده است. برای مقایسه، (SARS) در ابتدا دارای (R0) حدود ۳ بود، سپس با بهبود بهداشت عمومی میزان آن به کمتر از ۱ کاهش یافت.
در مجموع، اگر مقدار (R0) یک ویروس بزرگ تر از ۱ باشد، میتواند به شیوع خود ادامه دهد، و بر اساس نظر نویسندگان مقاله منتشر شده در (NEJM) میزان بهداشت عمومی باید به سطحی برسد که مقدار (R0) برای این ویروس به کمتر از ۱ برسد.
سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری میگوید که شیوع ویروسهای جدید همیشه نگران کننده است. اما به هر حال، این سازمان میگوید که احتمال بروز خطر جدی در بین مردم آمریکا علیرغم وجود چند مورد اندک از ابتلا به ویروس و گسترش محدود آن، پایین حفظ شده است.
اما بر اساس اعلام این سازمان، شانس ابتلا به این ویروس بستگی به میزان قرارگیری فرد در معرض این ویروس دارد. برخی افراد از جمله کارمندان بیمارستانها و مراکز بهداشتی و همچنین افرادی که با بیماران مبتلا به ویروس (2019-nCoV) تماس نزدیک دارند، احتمال ابتلا به این ویروس در آنها بیشتر میباشد.
در ۳۰ ژانویه، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که شیوع کورونا ویروس جدید یک نگرانی جهانی در زمینه سلامت عمومی میباشد. دلیل اصلی این اعلامیه نگرانیها در مورد انتشار ویروس در کشورهایی با زیرساخت بهداشتی ضعیف تر میباشد.
کورونا جدید در مقایسه با (MERS) و (SARS) چگونه است؟
(MERS) و (SARS) هر دو در زمان خود باعث ایجاد علائم شدیدی در افراد میشدند. از لحاظ شدت هنوز مشخص نیست که کورونا ویروس جدید چگونه میباشد، زیرا از طرفی در برخی افراد باعث ایجاد علائم شدید و مرگ شده است و از طرفی در برخی افراد تنها باعث ظهور علائم خفیف مریضی شده است. هر سه این کورونا ویروسها از طریق تماس نزدیک با فرد مبتلا شده میتوانند منتقل شوند.
(MERS) از طریق تماس با شترهای آلوده یا مصرف شیر یا گوشت آنها منتقل میشد و اولین مورد آن در سال ۲۰۱۲ در عربستان سعودی گزارش شد. اولین مورد (SARS) نیز در سال ۲۰۰۲ در جنوب چین گزارش شد (مورد جدیدی از سال ۲۰۰۴ به بعد گزارش نشده است) و اینطور گمان میشد که منبع انتشار آن خفاشهای آلوده بوده اند. کورونا ویروس جدید احتمالا از طریق لمس یا خوردن حیوانات آلوده در ووهان چین منتقل شده است.
در زمان شیوع (SARS)، تقریبا یک نفر از هر ده نفر آلوده به این ویروس جان خود را از دست داد. نرخ کشتار توسط ویروس (2019-nCoV) هنوز مشخص نیست. در حال حاضر، اکثر بیمارانی که توسط این ویروس جان خود را از دست داده اند، بالای ۶۰ سال و با سابقه بیماریهای دیگر بودهاند.
علائم کورونا ویروس جدید چه میباشد و چگونه درمان میشود؟
علائم کورونا ویروس جدید شامل تب، سرفه و مشکل در تنفس میباشد. اینطور تخمین زده میشود که ممکن است این علائم از ۲ روز تا ۱۴ روز پس از تماس با ویروس خود را نشان دهند. در مقاله منتشر شده در (NEJM) در تاریخ ۲۹ ژانویه، اینطور تخمین زده شده است که به طور متوسط این علائم حدود ۵ روز پس از آلوده شدن فرد خود را نشان میدهند.
در حال حاضر برای کورونا ویروس جدید درمان خاصی وجود ندارد و اکثر مردم خودشان بهبود پیدا میکنند. بنابراین درمان شامل استراحت و مصرف داروهای کاهش دهنده علائم بیماری میباشد. یک دستگاه رطوبت ساز یا حمام داغ میتواند به کاهش علائم گلو درد و سرفه کمک کند. اگر مریضی شما خفیف است، میبایست مقدار زیادی مایعات مصرف و استراحت کنید، اما اگر در مورد علائم خود نگران هستید، باید به یک پزشک مراجعه کنید (این توصیهها برای تمام کورونا ویروسها میباشد و نه مختص ویروس جدید).
واکسنی برای کورونا ویروس جدید وجود ندارد، اما محققان انستیتو بهداشت ملی ایالات متحده آمریکا تایید کردهاند که در مراحل اولیه ساخت این واکسن هستند. مقامات قصد اجرای فاز ۱ آزمایش بالینی این واکسن را در طی سه ماه آینده دارند. محققان همچنین در حال کار روی جمع آوری نمونه هایی از این ویروس هستند تا روش درمانی ای را طراحی کنند که طی آن سلولهای ایمنی فرد بیمار بتواند ویروس را شناسایی و آن را نابود کند.
برای جلوگیری از گسترش کورونا ویروس چه اقداماتی انجام شده است؟
بر اساس اعلام نیویورک تایمز، دولت چین، شهر ووهان و بسیاری دیگر از شهرهای نزدیک آن را در حالت قرنطینه قرار داده است، و مردم اجازه ورود یا خروج به این منطقه را ندارند.
دولتهای تایوان و هنگ کنگ نیز اعلام کردهاند اجازه ورود هیچ فردی را از استان هوبی (جایی که ووهان در آن واقع است) به این کشورها نمیدهند.
اکثر فرودگاههای ایالات متحده آمریکا نیز مجهز به دستگاه هایی شدهاند که بتوانند علائم بیماری را تشخیص دهند. در ۲۸ ژانویه نیز مقامات اعلام کردند که ۱۵ فرودگاه دیگر نیز مجهز به تجهیزات لازم برای شناسایی افراد ناقل به این ویروس میشوند. سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری همچنین توصیه کرده است که از سفرهای غیر ضروری به چین خودداری شود.
بر اساس اعلام سی ان ان، تقریبا ۲۰۰ آمریکایی ووهان را ترک کردهاند و به مدت ۱۴ روز به منظور شناسایی علائم تحت نظارت خواهند بود.
دولت چین نیز فروش هرگونه حیوان در بازارهای محلی، رستورانها و اینترنت را ممنوع اعلام کرده است.
همچنین از یکشنبه، ۲ فوریه، تمام شهروندانی که از استان هوبی چین بازدید کردهاند، ۲ هفته در قرنطینه اجباری خواهند بود و افراد خارجی ای که در ۱۴ روز گذشته به چین سفر داشته اند اجازه ورود به ایالات متحده آمریکا را نخواهند داشت. اگر آمریکاییها به هر منطقه ای از چین سفر کنند، آنها در فرودگاه بررسی میشوند و از آنها درخواست میشود که به ۱۴ روز قرنطینه بروند.
استرالیا نیز مانع ورود افراد غیر شهروندی میشود که اخیرا به چین سفر داشته اند.
مردم چگونه میتوانند از خودشان و دیگران مراقبت کنند؟
بهترین راه جلوگیری از ابتلا به (2019-nCoV) عدم قرار گیری در معرض این ویروس میباشد. در مجموع، سازمان کنترل و پیشگیری از بیماریها توصیههای زیر را در جهت جلوگیری از ابتلا به این ویروس کرده است :
به صورت منظم دستهای خود را با آب و صابون به مدت حداقل ۲۰ ثانیه بشوید.
با دستهای نشسته به چشم ها، بینی و دهان خود دست نزنید.
از ارتباط نزدیک با افراد بیمار خودداری کنید.
هنگام مریضی در خانه بمانید و به طور منظم سطوح و اشیا لمس شده را ضدعفونی کنید.
هنگام سفر به چین، از ارتباط با افراد بیماری خودداری کنید، از ارتباط با حیوانات مرده و زنده، بازارهای فروش حیوانات و محصولات بر پایه حیوانی نظیر گوشتهای نپخته خودداری کنید.
افرادی که به چین سفر کردهاند و دچار تب، سرفه و دشواری در تنفس شدهاند باید بلافاصله خود را به مراکز درمانی برسانند و عوامل اجرایی را از سفر اخیر خود به چین مطلع کنند.