سلامتی

نشانه های کمبود پروتئین : 7 نشانه که باید جدی بگیرید!

نشانه های کمبود پروتئین : پروتئین منبع غنی از آمینو اسیدهای مورد نیاز بدن است. بدن شما از پروتئین استفاده های زیادی می کند. انتقال اکسیژن به بافت ها یکی از این موارد است.

جالب است که بدانید هر فردی دارای سقفی برای مصرف پروتئین است. این سقف با توجه به موارد مختلفی مشخص می شود. قد و وزن از جمله موارد است که روی نیاز بدن شما به مصرف پروتئین موثر است. به هر حال اکثر مردم می توانند در بیشترین حالت 30 تا 42 گرم پروتئین در هر وعده مصرف کنند.

مصرف بیش از اندازه پروتئین هیچ فایده ای برای بدن شما ندارد! زیرا بدن توانایی استفاده از آن را برای ساخت و ترمیم عضله نداشته و از این رو، پروتئین اضافی در قالب چربی ذخیره می شود.

همانطور که گفتیم، مصرف میزان مناسب پروتئین به عوامل بسیاری وابسته است که از جمله آنها می توان به سطوح فعالیت، سن، توده عضلانی، و وضعیت فعلی سلامت اشاره کرد. با مشورت با یک متخصص می توانید میزان کافی مصرف پروتئین خود را مشخص کنید.

اگر یک رژیم غذایی کم پروتئین را دنبال می کنید، ممکن است با هیچ نشانه ای مواجه نشوید، و احتمالا همه ی کارهای روزانه خود را به خوبی انجام دهید. اما مصرف ناکافی پروتئین در بلند مدت می تواند مشکلات زیادی را برای شما ایجاد کند.

در ادامه همراه مجله ی تخصصی مکمل ها باشید تا به بررسی نشانه های کمبود پروتئین بپردازیم.

نشانه های کمبود پروتئین
نشانه های کمبود پروتئین

کمبود پروئتین چیست؟

کمبود پروتئین وقتی اتفاق میوفتد که مقدار مصرف پروتئینتان نتواند پاسخ نیاز بدن را بدهد.
در دنیا یک میلیون نفر دچار کمبود دریافت پروتئین هستند. این عدد به غیر از افرادی که در کشورهای فقیر این مشکل را دارند.
به دیگر کسانی که در معرض خطر کمبود پروتئین قرار دارند گیاه خواران، افراد کهنسال و بیمارانی که در بیمارستان بستری هستند می توان اشاره کرد. کمبود پروتئین تقریبا می تواند روی تمام جنبه های بدن تاثیر بگذارد، بنابراین با نشانه های زیادی همراه است. می تواند در بلند مدت ترکیب بندی بدن شما را دچار تغییر کند، برای مثال حالت عضلات تغییر می کند.

1_ نشانه های کمبود پروتئین : ریزش مو

کمبود پروتئین یکی از علت های مهم ریزش مو در هم در مردان و هم در زنان است. موی انسان از پروتئین ساخته شده است. در واقع مو تا 90% حاوی پروتئین است. وجود پروتئین همچنین جهت ساخت و ترمیم بافتها ضروری است. بنابراین، کمبود پروتئین در بدن منجر به کم پشت شدن و ریزش مو می‌شود.

لازم به ذکر است که از میان علائم مختلف کمبود پروتئین، ریزش مو مهم ترین آن است.

دیگر علائم کمبود پروتئین شکنندگی مو، شکنندگی ناخن‌ها، طاسی زودرس، و غیره را شامل می‌شود. کمبود طولانی مدت پروتئین اغلب علت طاسی در مردان جوان است. اگرچه طاسی کامل عارضه‌ی نادری در زنان است، آنها ممکن است دچار ریزش شدید مو و کم پشت شدن آن به دلیل کمبود طولانی مدت پروتئین شوند. به منظور جلوگیری از ریزش مو لازم است که حتما در برنامه ی غذایی خود دقت کافی را داشته باشید تا با کمبود پروتئین رو به رو نشوید.

2_ ضعف و خستگی

کمبود پروتئین می تواند منجر به خستگی جسمی و ذهنی شود.

پروتئین ناکافی می تواند منجر به انقباض عضلانی ، گرفتگی عضلات ماهیچه و خستگی شود.

تحقیقات نشان داده اند تنها یک هفته عدم دریافت پروتئین کافی بر روی عضلاتی تاثیر می‌گذارد که مسئول وضعیت بدن و حرکت کردن هستند، به ویژه اگر بالاتر از ۵۵ سال سن داشته باشید. کمبود پروتئین به مرور زمان باعث می‌شود توده عضلانی خود را از دست بدهید که این مسئله باعث کم شدن قدرت بدنی شده و عدم تعادل و کاهش سوخت و ساز بدن را در پی دارد.

یادتان باشد کم شدن توده عضلانی باعث کم خونی می‌شود و زمانی کهه سلول‌ها اکسیژن کافی دریافت نکنند، احساس خستگی خواهید کرد.

3_ اختلالات خواب

شاید شما هم اختلال خواب داشته باشید! شاید بی خوابی شما مربوط به کمبود پروتئین باشد. پروتئین به عنوان بلوک سازنده تریپتوفان عمل می‌کند. تریپتوفان همان اسید آمینه‌ای است که باعث خواب‌آلودگی می‌شود. بدخوابی یا بی خوابی علت های زیادی دارد از آن جمله می توانیم موارد زیر را نام ببریم :

1- عدم‌ ثبات قند خون

2- افزایش کورتیزول 

3- کاهش ترشح سروتونین 

نوسان قند خون در طول روز ممکن است در شب نیز ادامه داشته باشد. کربوهیدرات‌ها نسبت به چربی‌ها و پروتئین‌ها با شدت بیشتری قند خون را افزایش می‌دهند و نیاز به انسولین بیشتری دارند. مصرف غذاهای حاوی پروتئین پیش از خوابیدن می‌تواند به تولید تریپتوفان و سروتونین کمک کند و برخلاف غذاهای شیرین قند خون را به‌طور ناگهانی بالا نبرد.

درواقع پروتئین سرعت جذب قندهای مصرفی را کاهش می‌دهد.

نشانه های کمبود پروتئین
نشانه های کمبود پروتئین

4_ کمبود پروتئین و اختلال مغز مه آلود

درصد بالایی از افراد، از کمبود مواد مغذی در بدن خود دارند. به خاطر مصرف بیش‌ازحد قندها، کمبود خواب و حجم بالایی از استرس را تجربه می کنند. همه این عوامل سطح انرژی افراد را کم می کند.

توان کم در تفکر و ابهام ذهنی ممکن است با کمبود پروتئین در ارتباط باشد. به بدن خود توجه داشته باشید. هر گونه تغییرات کوچک و بزرگ می تواند مهم باشد!

5_ با کمبود پروتئین دائما بیمار می شوید!

کمبود پروتئین می تواند سیستم ایمنی بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، پی در پی مریض می شوید.

سلول های ایمنی بدن از پروتئین ها ساخته شده اند، به همین خاطر یک رژیم غذایی نامتعادل اثر تصاعدی بسیار بدی را به همراه خواهد داشت. آمینو اسید موجود در خون به سیستم ایمنی کمک می‌کند تا آنتی بادی‌هایی تولید کند، این آنتی بادی‌ها سلول‌های سفید خون را فعال می‌کنند تا با ویروس ها، باکتری‌ها و سموم مبارزه کنند.

به علاوه برای هضم و جذب مواد مغذی که به سلامت بدن کمک می‌کنند، به پروتئین نیاز دارید. پروتئین می تواند سطح باکتری‌های خوب روده را تغییر دهد.

6_ کبد چرب

کمبود پروتئین و بیماری کبد معمولا ارتباط نزدیکی با هم دارند. بدون پروتئین، کبد تلاش بیشتری برای حذف چربی و سم زدایی انجام می دهد.

کبد چرب یکی از شایع ترین علائم کمبود پروتئین در بدن است. بنابراین اگر مشکل کمبود پروتئین را درمان نکنید، باعث التهاب، زخم های کبدی و نارسایی احتقانی کبد شما می شود.

نشانه های کمبود پروتئین
نشانه های کمبود پروتئین

7_ التهاب و تورم

وقتی که بدن با کمبود پروتئین مواجه است، امکان تورم در برخی بخش های بدن وجود دارد. با مصرف پروتئین کافی می تونید از جمع شدن مایعات در بافت های بدن جلوگیری کنید. (این ورم به ویژه در بخش پاها و مچ پا به وجود می آید.) پروتئین که در خون گردش دارد، از جمع شدن مایعات در بافت های بدن و در نتیجه تورم جلوگیری می کند.

چگونه کمبود پروتئین را درمان کنیم ؟

برای درمان بیماری کمبود پروتئین می توانید از مکمل های دارویی و یا مواد مغذی استفاده کنید. اما مهم ترین مورد اصلاح سبک تغذیه است. از مواد غذایی پروتئین دار به مقدار کافی استفاده کنید.

5/5 - (4 امتیاز)
اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *