پیشگیری از یبوست : حتما تا به حال برای یک بار هم که شده به یبوست دچار شده اید. طبق تحقیقات حدود ۱۰ درصد از افراد جامعه به صورت مکرر دچار یبوست می شوند، مشکلی که هر چند وقت یکبار گریبان افراد زیادی را می گیرد.
اما زمانی اوضاع وخیم میشود که این بیماری به یک معضل جدی برای بعضی ها تبدیل شود. معظلی که ممکن است زندگی روزمره افراد را دچار اختلال کند.
برای اینکه هیچ وقت به این مشکل دچار نشوید و یا در صورت ابتلا به آن بتوانید در سریعترین زمان آن را درمان کنید، ادامه مطلب را دنبال کنید.
یبوست چیست؟
زمانیکه روده حرکات نامنظم و کمی دارد، نمیتواند مواد زائد دریافتی را به موقع حذف کرده و دفع کند. در نتیجه انباشته شدن این مواد اضافی یک لایه سخت و خشک ایجاد میشود که تخلیه آن به سختی و دشواری فراوانی همراه می شود. با اطمینان نمیتوان گفت که هر کاهش اجابت مزاجی نشانه وجود یبوست است. اما پشت گوش انداختن این مشکل میتواند باعث وخیمتر شدن اوضاع جسمانی افراد شود.
برای پیشگیری از یبوست راهکارهای مختلفی وجود دارد. اما قبل از آن باید نشانههای این بیماری را بشناسیم.
نشانه های یبوست
اگر همه یا بخشی از نشانههای زیر در شما بروز میکند، نشان میدهد که شما به یبوست دچار شده اید:
- دفع مواد زائد بدن کمتر از سه بار در هفته
- احساس فشار زیاد بر تحرکات روده ای
- دفع مواد زائد به شکل سخت و سفت
- احساس خالی نشدن کامل روده، پس از هر بار دستشویی رفتن
- احساس بسته شدن مقعد و عدم خروج مواد زائد
عوارض یبوست
در مقاله مقعد چیست، گفتیم که یبوست یکی از بیماری های مقعد است. اگر به هر دلیل در پیشگیری از یبوست اهمال کاری کنید با عوارض ناخوشایند ناشی از این بیماری مواجه میشوید. عوارضی که ممکن است پس از بروز تا مدت ها و حتی شاید برای همیشه افراد درگیر کرده و سلامت جسمی آنها را به خطر بیاندازد.
همین دلیل جدی گرفتن این عوارض از ضروریات خواهد بود. موارد زیر جزء عوارض این بیماری محسوب میشوند:
- ایجاد شکاف در انتهای روده و بروز هموروئید
- افتادگی روده بزرگ
- بیرون زدگی مقعد
- آسیب رسیدن به عضلات کف لگن
- درد شکمی
- بی اشتهایی
- افسردگی
- گشادی دهانه مقعد
- عدم کنترل مدفوع در طولانی مدت به دلیل از هم پاشیدن بافت ارتجاعی روده
عوامل خطر
در برخی از افراد احتمال بروز یبوست بالا تر از دیگران است. چنین افرادی اگر از این احتمال آگاهی داشته باشند، میتوانند به شیوه بهتر و موثرتری برای پیشگیری از یبوست اقدام کنند. اگر جزو دسته های زیر هستید، به احتمال زیاد بیشتر دچار یبوست می شوید:
- زنان باردار و شیرده
- افراد مسن
- کسانی که تحرک کمی دارند.
- افرادی که دیابت دارند.
- کسانی که به سندروم روده تحریک پذیر مبتلا هستند.
- افرادی که شیمی درمانی می کنند.
- کسانی که رژیم غذایی کم خاصیت و بدون فیبر دارند.
- کسانی که گوشه گیر و منزوی هستند.
- افرادی که از ملینها زیاد استفاده می کنند.
- کسانی که داروهای مسکن آرام بخش و فشار خون مصرف میکنند.
همچنین زنان بیشتر از مردان و کسانی که دچار مشکلات هورمونی هستند، هم احتمال بروز یبوست بیشتر است.
راهکارهای پیشگیری از یبوست
همانطور که گفتیم عوامل زیادی وجود دارند که باعث میشوند افراد دچار یبوست شوند. اما اگر نشانه های بروز یبوست را بدانید و با راهکارهای پیشگیری از آن آشنا باشید، می توانید به جلوگیری از بروز آن و یا کنترل درمان این بیماری اقدام کنید.
در زیر ۱۵ راهکار طلایی برای جلوگیری از بروز این بیماری را ذکر کردیم:
1. رژیم غذایی سرشار از فیبر داشته باشید.
مواد غذایی که فیبر بالایی دارند به جلوگیری از سفت شدن مدفوع کمک زیادی می کنند. شما می توانید فیبر را در میوه ها و سبزیجات گوناگونی مانند سیب زمینی، لوبیا چشم بلبلی، گلابی، خرما و سیب پیدا کنید.
2. از خوردن غذاهای چرب خودداری کنید.
مصرف غذاهایی که چربی زیادی دارند، در روند هضم غذا و دفع آن اختلال ایجاد می کنند. شاید مصرف این نوع غذاها یکی دو بار در هفته مشکلی ایجاد نکند، اما مصرف طولانی مدت آنها نتیجه جز بروز یبوست و دیگر بیماریها نخواهد داشت.
3. آب و مایعات به مقدار لازم بنوشید.
گاهی یبوست و سفت شدن مواد دفعی بدن به دلیل کم آبی بدن رخ میدهد. به همین علت نیاز است روزانه به طور متوسط ۷ لیوان آب و در کنار آن از سایر نوشیدنی های مجاز مثل آبمیوههای طبیعی استفاده کنید.
4. مصرف خودسرانه داروها را قطع کنید.
برخی از افراد بر اثر عادت های بدی که دارند تا کوچکترین مشکلی پیش می آید به صورت خودسرانه دارو مصرف میکنند. برخی از این داروها مثل مسکنها، اگر بدون مجوز پزشک و اطلاع از وضعیت جسمانی هر فرد مصرف شود منجر به بروز یبوست میشود.
5. ورزش را در دستور کار قرار دهید.
برای پیشگیری از یبوست به صورت منظم فعالیت فیزیکی داشته باشید. ورزشهایی مثل شنا، پیاده روی و دوچرخه سواری به مدت حداقل نیم ساعت در طول روز میتواند کمککننده باشد.
6. از مصرف مواد غذایی فرآوری شده خودداری کنید.
خوراکی هایی مانند چیپس و پفک و سایر خوردنی هایی که مواد افزودنی مختلفی دارند، می توانند منجر به بروز یبوست شوند. به همین علت عدم مصرف این مواد کمک بزرگی به پیشگیری از یبوست می کند.
7. دستشویی رفتن خود را به تعویق نیندازید.
برخی از افراد نسبت به احساس دفع و نیاز به دستشویی رفتن بیتفاوت هستند. چنین افرادی از جمله کسانی هستند که مستعد بروز یبوست هستند. برای جلوگیری از یبوست، برای دستشویی رفتن تنبلی نکنید.
8. مصرف برخی از مکمل ها می تواند کمک کننده باشد.
همانطور که گفتیم مواد غذایی سرشار از فیبر تاثیر مثبتی در عملکرد صحیح روده خواهد داشت. اگر به هر دلیلی امکان مصرف چنین مواد غذایی را ندارید، مکمل های حاوی فیبر جایگزین خوبی خواهند بود.
9. در مصرف داروهای هورمونی احتیاط کنید.
بهم ریختن هورمون ها یکی از عوامل بروز یبوست در افراد است. برای اینکه به یبوست دچار نشوید، هر چند وقت یک بار آزمایش هورمونی بدهید و از مصرف داروهای هورمونی بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
10. میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید.
میوه ها و سبزیجات سرشار از مواد مفید و آب فراوان برای بدن هستند و مصرف زیاد آنها به پیشگیری از یبوست کمک بسیار زیادی میکند.
11. در مصرف ملین ها زیاده روی نکنید.
ملین ها باعث میشوند که قسمت کولون روده به آنها وابسته شود و دچار تنبلی گردد. زمانی که به طور مداوم ملین مصرف میکنید، عملکرد روده با اختلال مواجه شده و باعث بروز یبوست میشود.
12. از مصرف مواد کافئین دار و الکل خودداری کنید.
مصرف مشروبات الکلی و مواد کافئین دار مانند چای و قهوه می تواند باعث بروز یبوست شوند به همین علت از در مصرف آن ها تجدید نظر کنید.
13. استرس را از خود دور نگه دارید.
فشار عصبی و استرس عامل مهمی در کاهش حرکات روده است. برای اینکه بتوانید به درستی دفع مزاج کنید، خود را از شرایط استرسزا و فشارهای عصبی دور نگه دارید.
14. عادت های غذایی نادرست را حذف کنید.
تند تند غذا خوردن کم آب خوردن و خوردن نامنظم غذا، همگی باعث کم تحرکی روده می شوند. اگر نمیخواهید به بیماری یبوست دچار شوید و قصد دارید اقدام به پیشگیری از یبوست کنید، عادت های غذایی نادرست خود را اصلاح کنید.
15.بیماریهای خود را کنترل کنید.
برخی از بیماریها مانند دیابت اگر کنترل شوند علاوه بر عوارضی که به صورت مستقیم بر روی بدن می گذارند و باعث بروز ها بروز مشکلات دیگری مانند یبوست می شوند. در کوتاهترین زمان ممکن اقدام به درمان بیماری های خود کنید و بیماری را تحت کنترل در آورید.
سلام بنده هر دو روز پنج سی سی متادون میخورم و دچار یوبوست شدید هستم دکتر مراجعه کنم نظرتان چیه؟