بدنسازی

آخرین مقالات :

نگاهی‌ عمیق تر به پروتئین وی و انواع آن

بدون دیدگاه
698 بازدید
نگاهی‌ عمیق تر به پروتئین وی و انواع آن

عکس نگاهی‌ عمیق تر به پروتئین وی و انواع آن

یکی‌ از مواردی که همچنان در دنیای بدن سازی افراد را سردرگم کرده کرده است مقوله پروتئین وی می‌باشد.این پروتئین علی رغم اینکه دارای یک محبوبیت بسیار بالایی می‌باشد اما همچنان بسیاری از افراد نسبت به این مکمل اطلاعات ناقصی دارند و در مورد آن اکثرا دچار سردرگمی میشوند.

اما چرا مردم درباره پروتئین وی اینهمه دچار تناقض میشوند؟ در اینجا باید بیان کنیم که بخشی از آن مربوط به تبلیغات برخی‌ شرکت‌های مکمل سازی می‌باشد که صرفا جهت تبلیغ محصول خود سعی‌ بر مبالغه در مورد آن محصول دارند.بخشی دیگر از آن به واسطه مقالاتی است که توسط برخی‌ افراد ناآگاه منتشر میشود و در آنها مطالبی ذکر میشود که بعضا هیچ منبع علمی‌ برای آن یافت نمی‌شود.همچنین باید ذکر کنیم که پروتئین وی یک پروتئین بسیار پیچیده می‌باشد.

در این مقاله‌ تلاش خواهیم کرد تا تمام موارد مربوط به پروتئین وی را به طور کامل برای شما شرح دهیم تا شما دقیقا بدانید که این پروتئین چه می‌باشد و چه انتظاری باید از آن داشته باشید.

 

وی چیست؟

هنگامی که ما در مورد وی حرف می‌زنیم در واقع روی صحبت ما با یک پروتئین پیچیده می‌باشد که متشکل از انواع پروتئین‌های بسیار کوچک دیگر نظیر بتا لاکتوگلوبولین، آلفا لاکتابومین، ایمونوگلوبولین (IgGs)، گلیکوماکروپپتید، (BSA) و پپتید‌های کوچک نظیر لاکتوپروکسیدس، لیزوزیم و لاکتوفرین می‌باشد.هر کدام از این ذرات کوچک موجود در وی خود دارای خواص بیولوژیکی منحصر به فرد خود میباشند.

تا همین اواخر جداسازی این ذرات کوچک در مقیاس بزرگ امری غیر ممکن یا بسیار هزینه بر بود و به جز مقاصد آزمایشگاهی هیچگونه توجیهی‌ برای جداسازی این ذرات وجود نداشت.اما در دهه گذشته با توجه به پیشرفت بسیار قابل توجه تکنولوژی‌های فیلتراسیون جدید برخی‌ از کمپانی‌ها قادر به جداسازی برخی‌ از پپتید‌های بیواکتیو از وی نظیر لاکتوفرین و لاکتوپروکسیداز شده‌اند.

hjpp_1.jpg

برخی‌ از این ذرات بسیار کوچک تنها در مقادیر بسیار اندک در شیر گاو یافت میشوند که به طور معمول میزان آن کمتر از یک درصد می‌باشد.برای مثال یکی‌ از این ذرات کوچک بسیار امیدوار کننده در جلوگیری از انواع بیماری ها، تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت عمومی‌ بدن لاکتوفرین می‌باشد که مقدار آن در پروتئین وی حاصل از شیر گاو در حدود ۰.۵% درصد یا کمتر می‌باشد (شیر انسان در حدود ۱۵% متشکل از لاکتوفرین می‌باشد).

در طی‌ دهه‌های گذشته پروتیین وی عرضه شده دارای کیفیت بیشتری شده است و از پروتئین‌های وی کنسانتره با درجه کیفیت پایین به سمت تولید پروتئین وی کنسانتره و ایزوله با درجه کیفیت بالا پیش رفته است.

 

چه چیز پروتئین وی را با ارزش کرده است؟

پروتئین وی امروزه به دلیل کیفیت بسیار بالای آن جز ثابت سبد مکمل‌های مصرفی توسط بدن سازان و دیگر ورزشکاران می‌باشد.همچنین این پروتئین اخیرا به دلیل خواص ضد پیری و افزایش طول عمر توسط طیف وسیع تری از مردم مورد توجه قرار گرفته است.

تعداد زیادی از تحقیقات که روند آن نیز همچنان رو به افزایش می‌باشد نشان میدهند که پروتئین وی قابلیت کاهش نرخ ابتلا به سرطان، مبارزه با ایدز، بهبود سیستم ایمنی بدن، کاهش استرس و سطح کورتیزول، افزایش سطح سروتونین مغز، بهبود فعالیت کبد در افرادی که مبتلا به انواع هپاتیت میباشند، کاهش فشار خون و افزایش عملکرد را دارا می‌باشد.اینها فقط تعدادی از مزایای مربوط به افزایش سلامتی‌ و بهبود عملکرد ورزشی پروتئین وی می‌باشد.

پروتئین وی همچنین به شکل بسیار قابل توجهی‌ دارای ارزش بیولوژیکی بسیار بالایی می‌باشد و همچنین دارای مقادیر قابل توجهی‌ از آمینو اسید‌های شاخه دار (BCAAs) نیز می‌باشد.یکی‌ از تاثیرات عمده مصرف پروتئین وی توانایی آن در افزایش سطح گلوتاتیون (GSH) می‌باشد.اهمیت (GSH) در کارکرد صحیح دستگاه ایمنی بدن بسیار قابل توجه می‌باشد و هیچگونه نمی‌توان آن را نادیده گرفت. (GSH) یکی‌ از مهم‌ ترین آنتی اکسیدان‌های قابل حل در آب موجود در بدن می‌باشد.

غلظت درون سلولی (GSH) به طور مستقیم وابسته به واکنش پذیری لنفوسیت در مقابله با یک چالش دارد که وجود مقادیر کافی‌ (GSH) درون سلولی یکی‌ از راه‌های ایجاد تعادل در عملکرد دستگاه ایمنی بدن می‌باشد.

(GSH) یک تری پپتید متشکل از سه آمینو اسید ال‌ سیستئین، ال‌ گلوتامین و گلیسین می‌باشد.از بین این سه آمینو اسید سیستئین منبع اصلی‌ گروه‌های آزاد سولفیدریل (GSH) می‌باشد و همچنین یک عامل محدود کننده سنتز (GSH) نیز می‌باشد.

از آنجایی که (GSH) نقش بسیار اساسی‌ در افزایش کارایی سیستم ایمنی فرد ایفا می‌کند پروتئین وی میتواند دارای جایگاه ویژه ای‌ در برنامه غذایی هر فردی داشته باشد.کاهش سطح (GSH) همچنین در ارتباط مستقیم با بروز علائم سندرم تمرین زدگی در ورزشکاران می‌باشد پس با مصرف پروتئین وی به خوبی‌ میتوانید از بروز این علائم جلوگیری یا حداقل مقدار آن را کاهش دهید.

 

انواع مختلف پروتئین وی

یکی‌ از مواردی که اکثرا مردم در مورد پروتئین وی دچار سردرگمی میشوند شناخت انواع مختلف آن می‌باشد.کنسانتره، ایزوله، نوع تبادل یونی‌ و دیگر انواع.در این قسمت به توضیح این موارد خواهیم پرداخت.

 

وی کنسانتره

اولین نسل از پروتئین‌های وی تولید شده دارای کمتر از ۳۰-۴۰% پروتئین بود و بخش اعظمی از آن را لاکتوز، چربی‌ و پروتئین‌های دست نخورده تشکیل میداد.آن پروتئین‌ها به عنوان کنسانتره در نظر گرفته شدند و معمولا توسط شرکت‌های تولید مواد غذایی در پخت و پز‌ها و دیگر مصارف استفاده میشد.

نوع جدید پروتئین وی کنسانتره که هم اکنون عرضه میشود دارای حدود ۷۰-۸۰% پروتئین خالص می‌باشد و مقادیر لاکتوز و چربی‌ آن نیز کاهش پیدا کرده است.بسیاری از مردم گمان میکنند که نوع کنسانتره پروتئین وی نسبت به نوع ایزوله آن کاملا در رده پایین تری قرار می‌گیرد.اما این موضوع کاملا غلط می‌باشد.

اگرچه از لحاظ گرم به گرم نوع کنسانتره دارای پروتئین کمتری می‌باشد اما یک مکمل پروتئین وی کنسانتره با درجه کیفیت بالا دارای ترکیبات بسیار جالبی‌ می‌باشد که در نوع ایزوله آن به هیچ وجه یافت نخواهد شد.

یک پروتئین وی کنسانتره مرغوب دارای فاکتور‌های رشد بسیار بیشتری نظیر (IGF-1)، (TGF-1) و (TGF-2) می‌باشد.آنها دارای سطح بالاتری از انواع فسفولیپید‌ها و لیپید‌های بیواکتیو متنوع نظیر (CLA) هستند و همچنین معمولا آنها دارای مقادیر بیشتری از ایمونوگلوبولین و لاکتوفرین میباشند.

اگرچه تحقیقات در مورد اینکه این ترکیبات موجود در نوع کنسانتره آیا میتواند در افزایش عملکرد و عضله‌ سازی کمک کننده باشد ادامه دارد اما چیزی که به طور قطع مشخص می‌باشد این ترکیبات میتوانند باعث بهبود سیستم ایمنی، بهبود سلامت روده و بسیاری دیگر از مزایای دیگر که هم افراد ورزشکار و هم افراد عادی میتوانند از آن بهره کافی‌ را ببرند.

تنها اشکالی‌ که نوع کنسانتره دارد این است که آنها دارای پروتئین کمتری نسبت به نوع ایزوله هستند و همچنین دارای مقادیر بیشتری چربی‌ و لاکتوز نیز هستند.یک نکته مهم این است که شما نباید چون نوع کنسانتره دارای پروتئین کمتری می‌باشد اینگونه فکر کنید که نسبت به نوع ایزوله آن کاملا از مرغوبیت کمتری برخوردار است! یک پروتئین وی کنسانتره مرغوب با توجه به نوع اهداف شما در برخی‌ مواقع میتواند نسبت به پروتئین وی ایزوله ارجحیت داشته باشد.

برای مثال برخی‌ از افراد هستند که نسبت به مصرف لاکتوز حساس هستند یا میزان چربی‌ مصرفی آنها کاملا تحت کنترل می‌باشد و از طرفی‌ برخی‌ از افراد هم هستند که ترجیح میدهند علاوه بر پروتئین از دیگر ترکیبات موجود در نوع کنسانتره بهره کافی‌ را ببرند.

 

وی ایزوله

پروتئین وی ایزوله دارای حدود ۹۰-۹۶% پروتئین خالص می‌باشد.این پروتئین فاقد لاکتوز و چربی‌ و دیگر ترکیبات می‌باشد.البته طی‌ جداسازی این ترکیبات به ارزش بیولوژیکی این پروتئین لطمه ای وارد نمی‌شود و تولید کنندگان کاملا روی این موضوع احاطه دارند.حفظ خواص طبیعی این پروتئین برای خاصیت ضد سرطانی و بهبود سیستم ایمنی بدن بسیار ضروری می‌باشد.

فرایند تولید این پروتئین باید در یک محیط با دمای‌ کم صورت گیرد تا ترکیب آن دچار تغییر نشود و خواص خود را از دست ندهد.پروتئین وی ایزوله دارای بیشتر از ۹۰% پروتئین می‌باشد و مقدار بسیار بسیار اندک لاکتوز و هیچگونه چربی‌ می‌باشد.مزیت یک پروتئین ایزوله مرغوب این است که دارای پروتئین بیشتر و بدون چربی‌ و لاکتوز می‌باشد.

 

نوع تبادل یونی‌

در فرم تبادل یونی‌ پروتئین وی کنسانتره طی‌ فرآیندی به نام تبادل یونی‌ تبدیل به نوع وی ایزوله با فرایند تبادل یونی‌ میشود.همانطور که در ابتدای مقاله‌ نیز توضیح دادیم پروتئین وی یک پروتئین پیچیده متشکل از تعداد زیادی پپتید کوچک می‌باشد که هر کدام از آنها دارای خواص منحصر به فرد خود هستند که میتوانند روی سلامت و بهبود سیستم ایمنی بدن و دیگر موارد بسیار تاثیر گذار باشند.برخی‌ از این پپتید‌های زیر مجموعه پروتئین وی در واقع در مقادیر بسیار کمی‌ یافت میشوند.در حقیقت همین ذرات تشکیل دهنده منحصر به فرد میباشند که پروتئین وی را بسیار خاص کرده است.

بر اساس طبیعت فرایند تبادل یونی‌ طی‌ این فرایند ارزشمند‌ترین و بهترین اجزا تشکیل دهنده پروتئین وی به طور انتخابی از بین خواهند رفت.اگرچه طی‌ این فرایند میزان پروتئین افزایش پیدا می‌کند اما بسیاری از مهم‌ ترین ذرات تشکیل دهنده خود را یا از دست میدهد یا مقادیر آنها به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.

همین مساله باعث شده است که پروتئین ایزوله حاصل از فرایند تبادل یونی‌ به یک انتخاب ضعیف به عنوان نسل سوم پروتئین‌های وی در نظر گرفته شود.با این حال بسیاری از شرکت‌های تولید کننده پروتئین وی این نوع را به دلیل میزان پروتئین بالای آن به عنوان پروتئین وی ایزوله به فروش میرسانند.

 

مترجم : حسام رضائی

منبع : mokamelhaa.ir

نگاهی‌ عمیق تر به پروتئین وی و انواع آن
۳ رآی میانگین امتیاز ۳٫۳ (۶۶٫۶۷%)
نویسنده : حسام رضائی
لینک کوتاه : https://mokamelhaa.ir/?p=4619
کپی برداری از سایت مکملها تنها با ذکر منبع و دادن لینک فعال به مطلب مجاز می باشد.
اخبار مرتبط
۰نظر ارسال شده است
شما هم نظری ارسال کنید
کانال تلگرام

آخرین مقالات سایت

آرشیو >

پربازدیدترین

آرشیو >

ریکاوری

آرشیو >

مکملهای قبل تمرین

آرشیو >
اطلاعیه های مهم